‘Sporten op oudere leeftijd’

Het bedrijven van sport hoeft niet te stoppen na een bepaalde leeftijd, zeker niet. Op jonge leeftijd sport beoefenen geeft een goede basis om langer door te kunnen gaan op latere leeftijd.

Dit is het geval met Henny Lakwijk, een sportieve en actieve 81-jarige inwoner van Dukenburg. Op jongere leeftijd heeft hij regelmatig individueel gesport. Maar gezien drukke werkzaamheden gedurende zijn werkbare leven was voor sporten niet altijd tijd. Dit kon alleen wanneer die tijd er wel was. Zwemmen was de sport die hij tweemaal per week beoefende en ging daarvoor naar Sportfondsenbad West met een 50-meterbassin.

Noodzaak weerbaarheidstraining

Jaren geleden kreeg Henny een CVA.* Onderdeel van de revalidatie was fysiotherapie en veel sporten veel onder begeleiding. Het lichaam moest weer in conditie komen en uiteindelijk was dit het geval. Met tweemaal per week fitness traint hij ook op cardio en kracht. Maar omdat Henny een paar keer op straat aangevallen is of een poging daartoe werd gedaan, ging hij op zoek naar een mogelijkheid om weerbaarder te worden als senior.

  Hij zocht continu naar een mogelijkheid hieraan te kunnen werken. Hij vond wel aanbieders van weerbaarheidstrainingen, maar hierbij had hij het gevoel dat men dit niet aandurfde gezien zijn leeftijd. Tijdens een cursus valpreventie kwam hij in contact met buurtsportcoach Pim de Ruijter. Deze vertelde over Michi, trainingscentrum aan de Staddijk.

Waarom Michi?

Bij Trainingscentrum Michi kan iedereen lichaam en geest ontwikkelen ongeacht leeftijd. Wekelijkse activiteiten zijn onder andere yoga, weerbaarheidstraining en karate. Sinds dit voorjaar doet Henny aan karate. Aanvankelijk één keer per week, maar hij heeft dit uitgebreid naar twee lessen van anderhalf uur per week. Onder de bezielende leiding van Niek Hermsen volgt hij de lessen met veel plezier. De groep bestaat uit mannen en vrouwen. De leeftijd varieert van 16 tot 81 jaar. Aanvankelijk was bij Henny enige scepsis aanwezig, zeker na twee keer te zijn afgewezen bij andere aanbieders, zoals Krav Maga (destijds bij Hara) en bij de Stichting Top Judo Nijmegen (Sport Qube Neerbosch-Oost). Bij beiden hoorde hij dat men het niet aandurfde om met hem te trainen. De eerste keer dat hij naar Trainingscentrum Michi ging was dat met het zogenaamde ‘lood in de schoenen’, deels omdat hij niet bepaald de jongste zou zijn en deels door de voorgaande afwijzingen bij de twee andere aanbieders van zelfverdediging en weerbaarheid. Henny voelt zich op zijn gemak bij Michi en tussen zijn groepsgenoten, ongeacht de leeftijd. Vaak wordt hij voorzien van goed advies hoe hij het beter ‘zus of zo’ kan doen. Zelfs de jongeren, bij wijze van spreken middelbare schoolleeftijd, moedigen hem aan en is deze sportieve senior zelfs inspirerend en motiverend voor hen.

Stimulans

Het is van belang dat men vanuit eigen omgeving een stimulans krijgt om door te gaan ook al wordt je door anderen min of meer ‘afgeschreven’ en daardoor soms noodgedwongen afhaakt. Sinds Henny de CVA heeft gehad komt hij twee keer per week bij Fysiotherapie Dukenburg. Daar kreeg hij in het begin oefeningen voor balans en reactiesnelheid. Maar op een bepaald moment zat hier geen vooruitgang meer in. Nu was daar een paar jaar geleden een stagiair in de fysiopraktijk die de interesses voor krachttraining van Henny aanvoelde. De achterliggende vraag van Henny was wat een man van zijn leeftijd aan spierkracht zou kunnen verbeteren. Een trainingsprogramma werd gemaakt met aanwijzingen voor verfijning. De stagiair is weg, maar zijn supervisor therapeut heeft het enthousiasme overgenomen. Inmiddels doet Henny, met de sportschool erbij, vier keer per week aan krachttraining en merkt dat zijn spierkracht is verbetert.

Conclusie

Je kunt tegenslagen en afwijzingen tegenkomen, maar ook dat je mede door je omgeving aangemoedigd kunt worden. Maar het belangrijkste is dat jijzelf moet willen en door kunt zetten, want dan is men nooit te oud om te sporten in welke vorm dan ook.

* CVA = Cerebro Vasculair Accident. Ook wel ‘beroerte‘ genoemd.

Een beroerte is een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’ waarbij er iets misgaat met de bloedvoorziening naar je hersenen. Bij afsluiting van een bloedvat kan een deel van die hersenen te weinig zuurstof krijgen. Bij een scheuring van een bloedvat kan er weefsel kapot gaan. Hierdoor kunnen hersencellen in dit gebied doodgaan waardoor bepaalde hersenfuncties uitvallen. Beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding.

Bericht november 2022

menu