‘SP-fractievoorzitter Yurre Wieken’

Sinds woensdag 5 juni 2024 heeft de SP-fractie in de gemeenteraad een nieuwe voorzitter: Yurre Wieken. Hij is de opvolger van Hans van Hooft jr. die dertig jaar in de raad zat. Yurre woont in Aldenhof. Alle reden voor een interview.

“Ik volg politiek sinds mijn vijftiende, toen mijn moeder me meenam naar het vragenuurtje van de Tweede Kamer’, vertelt Yurre. “Later ben ik politicologie gaan studeren aan de Radboud Universiteit. Ik zocht naar een partij waar ik me thuis zou voelen. Ik ben links en heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. We wonen in een rijk land. Maar veel mensen hebben weinig en sommigen hebben veel. Ik ben lid van de SP geworden.”

Hij voerde al snel actie. “Ik woonde in een huis aan de Kerkstraat. Dat had een slechte huisbaas. Ze poeierde klachten af. De SP-jongeren organiseerden een huisjesbaasverkiezing. Ik meldde onze huisbaas aan. Ze kreeg een gouden paddenstoel wegens schimmel in de douche. Het tv-programma Hart van Nederland besteedde hier aandacht aan. Daarna is het huis opgeknapt. Ik merkte: iets is onrechtvaardig, je voert actie, er komt veel aandacht en er wordt veel verbeterd. Een heel direct resultaat.” Na de Kerkstraat heeft Yurre in meerdere andere panden gewoond. Het bekendste is het Tiemstrapand op de hoek van de Energieweg en de Wolfskuilseweg. Ook daar voerde hij actie en behaalde resultaat. Via de huurcommissie kregen opgelichte huurders duizenden euro’s terug. Inmiddels woont hij zeven jaar in een maisonnette in Aldenhof. “Ik ben nu twaalf jaar lid van de SP”, vervolgt Yurre. “Die partij heeft heel goede ideeën en steekt de handen uit de mouwen.” De SP is de enige partij die regelmatig langs de huizen gaat om te horen wat de bewoners van hun situatie vinden. Andere partijen doen dat vooral vlak voor de verkiezingen. Yurre is een vaste deelnemer aan de huisbezoeken. Hij is net fractievoorzitter in de raad, maar is al tien jaar fractielid. Daarnaast werkt hij voor de provinciale Statenfractie van de SP.

Successen

De SP heeft meerdere keren in het college van B en W gezeten. In de vorige twee raadsperiodes leverde ze twee wethouders: Renske Helmer en Bert Velthuis. Na het vertrek van Renske, inmiddels burgemeester van Wijchen, volgde Petra Molenaar haar op. Hoe kijkt Yurre terug op die periode? “We hebben veel kunnen bereiken”, antwoordt hij. “Mooie dingen. Bijvoorbeeld heel goedkoop openbaar vervoer voor 65-plussers en laagbetaalden. Ze kunnen een busabonnement kopen voor respectievelijk 49 en 15 euro. Dan mogen ze een jaar lang gratis met de bus reizen. Dat willen we uitbreiden voor iedereen.”

Openbaar vervoer

Yurre maakt zich druk over de dreigende tweedeling onder de reizigers: “Het huidige college wil vooral lopen en fietsen stimuleren. Dat kan prima voor gezonde mensen die niet al te ver van het centrum wonen. De mensen met lagere inkomens wonen vaak verder van het centrum. Die zijn aangewezen op het openbaar vervoer of de auto. Als je hen uit de auto wilt krijgen moet OV wel een alternatief zijn.”

Dat was bijvoorbeeld niet zo in zijn eigen wijk. Yurre: “We hebben jaren acties gevoerd voor een rechtstreekse bus van Aldenhof naar het centrum.” Uiteindelijk is het gelukt. Op werkdagen rijdt lijn 331 van Aldenhof naar de stad, alleen op zon- en feestdagen nog niet. Dan is een overstap bij Station Dukenburg nodig. De provincie Gelderland gaat over het busvervoer. De gemeente Nijmegen kan slechts adviseren. Dat doet de gemeente elk jaar. Alleen wordt er nooit naar de mening van de reizigers gevraagd. Zo stelde B en W voor om buslijn 5 uit de Waterstraat te halen. De provincie nam dat over. Veel Waterkwartierders waren verontwaardigd, maar er veranderde niets. De gemeenteraad nam twee jaar geleden een motie aan. B en W moet voortaan reizigers inspraak geven. Tot nu toe heeft het college deze motie niet uitgevoerd.

Yurre noemt ook andere successen van de SP: “We hebben vragen gesteld over toegankelijkheid van stembureaus voor blinden en slechtzienden. Die willen zelfstandig kunnen stemmen. Dat kan nu bij enkele stembureaus.” En: “In 2017 is de afvalstoffenheffing afgeschaft voor huurders met een middeninkomen.” Voor lage inkomens was dat al.

Dukenburg

Wat vindt Yurre van ons stadsdeel? “Ik woon met veel plezier in Dukenburg”, oordeelt hij. “Het heeft veertig procent van al het groen in Nijmegen. Er is wel bevolkingskrimp. Er zijn weinig voorzieningen. Er is heel weinig horeca.” Dat je ook goedlopende horeca kunt hebben bewijst ’t Zusje in Lankforst: “Dat is een voorbeeld voor de rest van Dukenburg.”

“Wij willen meer betaalbare woningen bouwen. Vijftig procent moet sociale huur zijn. De meerderheid van de raad houdt het op dertig procent. Dukenburg heeft al veel betaalbare woningen, meer dan in de meeste andere stadsdelen.” Om tweedeling tegen te gaan zouden in ons stadsdeel meer midden- en hogere huren koopwoningen gebouwd moeten worden.

Er komen bijna duizend nieuwe woningen in Zwanenveld: op het oude ROC-terrein en bij en op het winkelcentrum. Yurre: ‘Dat is een goede ontwikkeling. Er dreigt wel wat groen te verdwijnen tussen de 51e straat en het ROC-terrein. We hebben grote vraagtekens bij participatie door projectontwikkelaars. Zie Weezenhof. Het is bizar dat een kwartslag draaien van de nieuwbouw, wat bewoners wensen, niet kan. We hebben aandacht gevraagd voor Winkelcentrum Malvert. Dat moet behouden blijven. De plannen voor Winkelcentrum Dukenburg zijn wel goed: winkels, wonen en culturele voorzieningen. Maar het is geen uitgewerkt plan. Tot nu toe zijn we positief. Er ging een gerucht dat Lindenberg-Aldenhof naar Zwanenveld zou gaan. Hier hebben we vragen over gesteld. Ik hoorde van de Lindenberg dat het onder andere door deze vragen niet gebeurt.”

Warmtenet

‘Warmtenet OK, voor deze prijs: NEE.’ Dat is de kop van een pamflet dat de SP verspreidde in de Valckenaerflats in Lankforst en de gekleurde flats in Zwanenveld. In beide complexen willen de woningcorporaties een voorloper van het warmtenet aanleggen. (Het SP-pamflet is te vinden op internet: ( www.nijmegen.sp.nl ) Over dit pamflet ontstond de nodige heibel. Betrokken woningcorporaties Woonwaarts en Talis en wethouder Tobias van Elferen vonden een deel van de inhoud niet juist. Inmiddels is (ruim) zeventig procent van de betrokken huurders akkoord gegaan. Wat bedoelt de SP? Yurre: “Wij zijn voor een warmtenet. Dat is een goede manier om van het gas af te gaan. We hebben in de raad ook voorgestemd. Het liep spaak op teveel onduidelijkheden wat de kosten zijn. Er is geen garantie dat de kosten gelijk blijven. Dat zijn de ervaringen met warmtenetten in onder meer Amsterdam. Dus nu nog niet doen” Talis en Woonwaarts garanderen dat de kosten niet hoger worden. Yurre: “Ik vrees dat ze die belofte niet waar kunnen maken.”

De nul-op-de-meterwoningen in Meijhorst zijn volgens Yurre geen succes: “Het is droog in huis, waardoor verschillende bewoners hoofdpijn krijgen. Als de warmtepomp het niet doet blijft hij lang stuk. Er is een speciale monteur nodig. Daarvan zijn er niet zoveel. Een brand is lastiger te blussen, zie de ervaring in Arnhem. Er zal iets aan de gebouwen moeten gebeuren.”

“Hét grote probleem: het moet rechtvaardig gebeuren. De SP heeft al sinds 2021 een meldpunt energieprijzen. Tóen al konden veel mensen de tarieven niet betalen. Het is pas een crisis geworden toen de middenklasse er last van kreeg. Wij hebben voorgesteld het noodfonds energie van de gemeente weer te openen. Daar zit nog geld in. We willen dat besteden voor bijvoorbeeld bewoners van flats met blokverwarming, zoals Leuvensehof en Vijverhorst. Voor een deel van hen stijgt de prijs fors. Het voorstel is weggestemd door de raad.”

Tot slot een hartenkreet: ‘Het is frustrerend dat kiezers afhaken door beleid waartegen we ons verzet hebben. Het is slecht voor de democratie dat mensen afhaken.”

Bericht juli 2024

menu