‘Soepje doen …’

Als een soort lappendeken ligt over Nijmegen en veel andere steden, dorpen of gemeenschappen een activiteit gespreid die voorziet in het laten ontmoeten van mensen in een gezellige sfeer. De uitnodiging buitenshuis omvat: samen soep eten op een vaste dag in de week. Het ontmoeten staat met stip genoteerd. De nuttige tijdsbesteding brengt alleengaanden bij elkaar en verstevigt bestaande vriendschappen. Bovendien leert men tijdens het lunchsoepje nieuwe bewoners uit de omgeving kennen. Daar kunnen mooie, zelfs romantische contacten uit ontstaan!

De organisatie van deze sociale bezigheid met een laagdrempelige ‘open deur’ ligt in diverse handen, waarvan vele vastzitten aan de arm van vrijwilligers. Zonder de Nijmeegse Vincentius Vereniging, de Ontmoetingskerk en andere actieven te kort te doen, richtte ‘de Dukenburger-redactie’ onlangs de fotocamera op een gezelschap in het Atrium van het wijkcentrum Dukenburg/Meijhorst. Elke dinsdagmiddag vanaf 12.30 uur vindt hier het ‘Soepje doen’ van Stip plaats. Er zijn twee koks die in de voortreffelijk uitgeruste keuken zorgen voor altijd verse vegetarische soep. Daarvoor bestaan talloze recepten: linzensoep, bonensoep, tomaten-, pompoen-, preisoep, ga zo maar door. Als de koks allebei verhinderd zijn, dan zorgt Stip dat er toch een soepje opgediend kan worden. Navraag in het gezelschap leverde het snedige antwoord op: ‘O ja, daar hebben we niets van gemerkt. De soep was in ieder geval warm …’.

Vaste klanten

Op de dinsdag van het bezoek van fotograaf en redactrice van dit blad, had Mutasem heerlijke uiensoep vervaardigd, die door gastheer Hassan met stijl werd uitgeserveerd. Beide heren werken hier als vrijwilliger. Personeelsleden van de verschillende zorgverleners die in het wijkcentrum betááld werkzaam zijn, worden eveneens hartelijk ontvangen om een soepje te doen. In feite kan elke passant in de vide van het wijkcentrum mee-eten. De bijdrage in €uro is vijftig cent. Aangeschoven aan een tafeltje bij drie heren, te weten Koos, Kees en Paul klonken opnieuw alleen maar positieve geluiden. Dat er steeds verrassend nieuwe smaken uit de hele wereld op hun bordje komen, wordt enorm gewaardeerd. Koos is sinds een half jaar vaste klant, Kees drie jaar en Paul vier. In de coronatijd stond de activiteit op een laag pitje, maar intussen loopt alles gelukkig weer prima. De drie mannen besteden veel van hun tijd aan vrijwilligerswerk. Als buddy bij ‘de Honinghoeve’, activiteitenbegeleider in ‘de Horizon’, ‘Soepje doen’ bij het Zelfregiecentrum en/of bij Vincentius, tevens tijdens de Regenboogsalon in het Roze Huis in de stad. .Dat er in Dukenburg helemaal niets te doen zou zijn, vegen de heren resoluut van tafel. Goed, ’s avonds blijft het gros van de stadsdeelbewoners liever thuis voor de buis, dat is nu eenmaal een gegeven. Maar overdag bruist het in de wijk, zeker in het wijkcentrum. Sjoelen, bingo, schaken, zingen, dansen, tekenen/schilderen, jeu de boules, biljarten, keus te over voor actievelingen. Tafeltennis? Oeps, dat weten we even niet. Maar het antwoord liet niet lang op zich wachten. Tweemaal in de week kan er in de middaguren deze vorm van tennissen heerlijk binnenshuis beoefend worden. Op de website van dit blad www.dedukenburger.nl  werd op 8 februari meer informatie gegeven met de exacte tijden in het wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst.

Nagevraagd komen de Dukenburgers aan tafel uit Zwanenveld, Tolhuis, Meijhorst, Malvert en Weezenhof. Met goed weer kan de auto lekker thuis blijven staan.

Eén tafeltje verwijderd van Kees, Koos en Paul zat een gezelschapje van vijf dames. Die eveneens vaste gasten zijn en al net zo genieten van de soep, de gastvrijheid en het elkaar ontmoeten. Zomer of winter, de laatste tijd zelfs tijdens de vakanties, zijn zij hier op de dinsdagmiddag te vinden om samen lekker bij te praten naast dat heerlijke soepje: het smakelijke lunchgerecht dat je bovendien verwarmt, zeker als het binnenshuis een beetje frisjes is.

Wil je ook een keertje soep eten? Aanmelden is niet nodig. Kom gezellig langs, iedere dinsdag om 12.30 uur staat de soep klaar. In het Atrium in Wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst.

Bericht april 2024

menu