‘Sjaak Scheepers over zijn verleden en toekomst’

Genieten op een terras in Maastricht.

Op 1 september 2022 stopten Sjaak en Sophie met hun fietsenzaak in Malvert. Ze zijn overdonderd door het grote aantal cadeaus dat zij op de laatste dag hebben ontvangen van vele vaste klanten.

Sjaak: “Werkelijk ongelooflijk. Vele flessen wijn, 103, ik heb ze geteld, dozen Mercichocolade en vele bossen bloemen! Dit hadden we echt niet verwacht. Het was echt een gekkenhuis. In al die 37 jaar hebben we ook wel moeilijke momenten gehad, gelukkig ook heel veel mooie en dit was er een van!”

Sjaak: “Tot kort geleden was het niet zeker of er iemand interesse zou hebben om de zaak over te nemen. Maar het goede nieuws is nu dat er zich onlangs iemand heeft aangemeld die serieuze belangstelling heeft om deze onderneming voort te zetten.” Het zou gaan om de reparatiewerkplaats inclusief de winkel. De nieuwe ondernemer moet de zaak wel helemaal opnieuw opbouwen. Alle vaste klanten zijn inmiddels met toestemming overgenomen door Toonen Rijwielen aan de Dennenstraat. Maar, zoals Sjaak nuchter opmerkt: “Zo ben ik ook begonnen.” Hij is in ieder geval tevreden met de manier waarop de eventuele nieuwe eigenaar delen van inventaris en materieel wil overnemen. Hij heeft goede hoop dat dit doorgaat, want dat zou vooral voor de klanten heel prettig zijn. “En voor de rest zie ik het wel.

Met een collega heb ik al afgesproken dat, wanneer het echt nodig is, ik graag even bij kom springen. Zo blijf ik nog een beetje betrokken bij de business. Ik heb het jarenlang met heel veel plezier gedaan, maar ik ben nu 66. Ik heb mijn eerste AOW mogen ontvangen en ik moet zeggen: dit voelt ook uitstekend!”

Bijzondere klanten

Lachend vertelt Sjaak over bijzondere en ook over verre klanten. Zoals een eigenaar van het hotel waar hij samen met Sophie al jaren komen, in Teuven net over de grens. “Het heet de King’s Head Inn en is echt een heel leuk hotel waar ook heel lekker wordt gekookt. Daar hebben wij een aantal leenfietsen mogen leveren. Maar het verste is China. Dat waren oude klanten van mij die speciale belangstelling hadden voor de ouderwetse Gazelle met trommelremmen met trekstangen zoals die er vroeger waren. En die hebben we naar China verscheept.” De transitie naar elektrische fietsen is heel erg snel gegaan: “De oud-directeur van Gazelle zag daar aanvankelijk niks in.” Hij zei letterlijk “Daar beginnen we niet aan, want dat gaat helemaal niks worden.” Hij heeft duidelijk ongelijk gekregen, want die ontwikkeling ging snoeihard! Op dit moment worden er meer e-bikes verkocht dan gewone fietsen.” Sjaak ziet wel grote verschillen in kwaliteit van fietsen van vroeger en hoe die tegenwoordig worden geleverd. Dat is niet meer te vergelijken. Er rijden nu nog steeds oude fietsen van Gazelle: drie versnellingen, stalen frame en stalen velgen. Niet kapot te krijgen. “Tegenwoordig moet je na twee jaar kettingen en tandwielen vervangen en dat is normaal”. In de loop der jaren heeft Sjaak zo’n twintig monteurs opgeleid. Met sommigen heeft hij nog steeds contact. Van zijn laatste twee monteurs is er één de zorg in gegaan. De andere heeft elders werk gevonden. “Grootste verandering de afgelopen jaren was wel de uitbreiding met het pand naast ons”, vervolgt Sjaak. “De buurman stopte ermee en gunde ons de gelegenheid om tegen aantrekkelijke voorwaarden onze zaak tot het huidige vloeroppervlak te vergroten.”

Geen zwart gat

Sjaak heeft het zo veel besproken zwarte gat dat veel nieuwe pensionado’s ervaren, nog niet mogen ontdekken: “Er is nog veel te doen rondom de afronding van het bedrijf. Onze stacaravan in Zeeland is ook een prachtig en aantrekkelijk alternatief. Daar voelen we ons heel goed thuis en komen er heel graag.”

Sjaak en Sophie wonen nu 35 jaar in Dukenburg en hebben dit stadsdeel flink zien veranderen. Samen hebben zij hele generaties op zien groeien en ook veel zien veranderen in de buurten. Sjaak: “Er wonen veel ouderen hier in de laagbouw. In de huurhuizen komen vaak doorstarters die er maar kort wonen om dan elders een woning te kopen. Dat geeft wel een beetje onrust in de wijken. Bewoners hebben minder oog voor het schoonhouden van de wijken, dus zie je meer dan vroeger allerlei rotzooi in de straten. Gelukkig valt dat hier in de buurt nogal mee en wonen wij hier helemaal naar ons zin. Misschien, wanneer we het met nieuwe buren minder goed treffen, besluiten we om naar Zeeland te verhuizen. Maar zo niet, dan zitten we hier prima. Wat ons wel opvalt is dat de luchtkwaliteit in Zeeland beduidend beter is dan hier. We merken dat we daar veel minder last hebben van verkoudheid. Het gebruik van neusdruppels is daar nog niet nodig gebleken.”

Wens voor Dukenburg: “Dat het zo mooi groen mag blijven, zoals het nu is.”

Bericht februari 2023

menu