‘Rosalie en Nienke naar de Wereldjamboree’

Draw Your Dream (DYD). Dat was het thema van de 25e Wereldjamboree die van 1 tot 12 augustus in Zuid-Korea plaatsvond. Onder de 30.000 tot 50.000 deelnemers bevonden zich ruim 2000 Nederlandse scouts, waaronder 1260 jeugdleden. Bij die omvangrijke groep waren twee tieners uit Dukenburg: Rosalie en Nienke van scoutinggroep de Bevers (honk Staddijk).

Terwijl Dukenburgers van de vakantie genoten was er nieuws uit Zuid-Korea dat door de hoge temperaturen de deelnemers aan de Wereldjamboree het moeilijk hadden. Het thuisfront van Rosalie en Nienke ontving gelukkig van scouting de Bevers begin augustus geruststellende berichten. De groep was langer op het resort gebleven en pas op het laatst naar het kampterrein afgereisd. Uiteindelijk moest het scoutingfeest eerder opbreken vanwege de dreigende orkaan Khanun.

De Nederlandse afvaardiging had een extra thema: Save what bugs you. Hierbij droeg elk van de 35 troepen de naam van een insect (een bug). Rosalie en Nienke spaarden Lidl-tuinmini’s om die in Korea weg te geven. Aan de beide tienermeisjes is gevraagd om hun belevenissen in de Saemangeum-polder heel goed te onthouden of te noteren. Zo kunnen de Dukenburger-lezers achteraf meegenieten van wat daarginds allemaal op hun bordje kwam. Dat komt goed in de volgende Dukenburger.

Afsluitdam

Het Saemangeum Jamboree-terrein besloeg globaal 6 bij 2 kilometer. Daarop kon een gigantisch tentenkamp opgebouwd (en afgebroken) worden. Hoewel het er zeker heel anders uitzag dan in ons eigen landje, was de polder een soort waddengebied. Op de Duitse ZDF kregen we ook deze achtergronden te zien bij het nieuws over de hitte en de jamboree. Die dijk was hier nooit zo aangelegd, tegen zo’n ingreep in de natuur zou hier massaal geprotesteerd zijn. Daarnaast is de bodem-grond achteraf totaal ongeschikt om de eerdere grote bouwplannen te realiseren. De geplande woonwijken, industrieterreinen en wegen zijn er daarom ook niet gekomen. En de vraag is of ze er ooit komen, ook voor landbouw, bossen enzovoorts zal het nog tientallen duren, aldus de nieuwslezer.

De Bevers

Terwijl Rosalie en Nienke met al die andere scouts daar dit internationale avontuur beleefden, gingen de thuisblijvende Bevers uit het clubhuis de Dam (!) in de Staddijk natuurlijk ook op zomerkamp.

Scouting Nederland hanteert voor de speltakken leedtijdsgroepen. Zo zijn er de Bevers voor meisjes en jongens van 5 tot 7 jaar. De Bevers uit Staddijk voeren deze naam echter voor de hele groep/troep. De naam leek afgeleid van het knaagwaterdier de Çanadese Beaver.

De ontstaansgeschiedenis van de naam de Bevers bleek echter totaal anders. De drie zussen die de groep hebben opgericht kwamen tot deze naam na een vakantie in het Yellowstonepark, USA in de jaren 70. Na een avondwandeling blokkeerde een grote Bever de deur van hun overnachtingshut. De ParkRangers geloofden het niet maar er waren gelukkig foto’s gemaakt.

Wordt vervolgd in de volgende Dukenburger.

Bericht augustus 2023

menu