Een sport die bij de meesten van ons niet zo of helemaal niet bekend is, is roller derby. In Nijmegen gespeeld door de Roadkill Rollers in Sporthal Horstacker.
Geschiedenis
De sport is in 1935 ontstaan in Amerika. In het begin was het een uithoudingswedstrijd en werden honderden rondjes geschaatst door een man en een vrouw op een ovale baan zonder veel spektakel. Een sportjournalist die bij een van de wedstrijden aanwezig was, had het idee om het interessanter te maken en lichamelijk contact toe te staan. Een puntentelling werd ingevoerd. Jarenlang was het een razend populaire sport in Amerika, maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw daalde deze populariteit en was het financieel niet meer haalbaar. Een opleving van de sport kwam in 2001. Twee teams uit Texas zorgden door hun ijzersterke spel en sexy uitstraling dat de populariteit weer terugkwam en roller derby verder over de wereld verspreid werd. In 2009 werd in Amsterdam de eerste club opgericht, waarna er steeds meer volgden in Nederland. Momenteel zijn dat 21 clubs van noord naar zuid, van west naar oost en alles wat daartussen ligt. In Nijmegen zijn dat de Roadkill Rollers, opgericht in 2015.
Wat de sport inhoudt
Het is een full-contactsport op traditionele quad-rolschaatsen.
Dit zijn platte rolschaatsen zonder hak. Ze zijn heel specifiek voor roller derby. De sport wordt voornamelijk gespeeld door vrouwen. Dit wil overigens niet zeggen dat mannen niet mee mogen doen. Iedereen mag meedoen. Het is een vrij inclusieve club. Vrouwen zijn wel in de meerderheid. Er wordt gespeeld op een vlakke ovale baan. Ondanks dat het een contactsport is, is het niet gevaarlijk en komen er weinig blessures voor. Je moet wel enige conditie hebben en fysiek in orde zijn. En natuurlijk zijn er ook spelregels die de veiligheid verhogen evenals de verplichte uitrusting.
Organisatie en wedstrijden
Er wordt niet in competitieverband gespeeld, maar de teams spelen op uitnodiging landelijk regelmatig tegen elkaar. Wedstrijden worden onderling afgesproken en de ontvangende ploeg zorgt dan onder andere voor het vastleggen van een zaal waar gespeeld zal worden. Het betekent dat er voldoende mensen moeten zijn die zich daarvoor willen/kunnen inzetten. Het blijkt dat leden van Roadkill Rollers allemaal zeer betrokken zijn en hun steentje in de organisatie bijdragen. Het huidige ledental is dertig. De minimumleeftijd om lid te worden is achttien. Tweemaal per week op dinsdag en vrijdag wordt getraind vanaf 20.30 uur.
Uitrusting en spelregels
De uitrusting bij roller derby bestaat uit quad-rolschaatsen, knie-, elleboog- en polsbeschermers. Daarbij draagt men een helm. Ter bescherming van de tanden heeft men een mondstuk in. Als je roller derby wilt uitproberen, kun je de uitrusting lenen. Ga je definitief verder met deze sport dan zul je de uitrusting zelf moeten aanschaffen. Kosten hiervan bedragen circa 250 euro.
Wedstrijd
Een wedstrijd duurt in totaal zestig minuten verdeeld over twee periodes van dertig minuten. Elke periode wordt nog verdeeld in jams van elk twee minuten. Een jam is de race waarin punten kunnen worden gescoord. Per team mogen vijftien spelers meedoen. Per jam mogen telkens vijf spelers in het veld staan namelijk drie blockers, een pivot en een jammer. Een blocker heeft een verdedigende taak. De pivot met de gestreepte helmmuts bepaalt het tempo en communiceert met de blockers. De jammer is herkenbaar aan haar helmmuts met ster en zij is de enige die punten kan scoren. Om te scoren probeert de jammer door de verdediging van de andere partij komen. Voor elke blocker die zij voorbijgaat ontvangt de ploeg een punt.
Dit is summier hoe het spel gespeeld wordt. De spelregels zijn nogal uitvoerig om deze allemaal te beschrijven. Wel leuk te vermelden is dat de sporters unieke en creatieve personen zijn. Ze hebben daarom als alter ego een eigen unieke roller-derbynaam. Interesse? Zou je meer over deze dynamische sport willen weten informeer naar de mogelijkheden via info@roadkillrollers.nl.
Bericht februari 2023