Stel je voor: een zonnige dag, de wind speelt met je haren terwijl je door de straten en al het groen van Lindenholt en Dukenburg zoeft. En dat allemaal zonder zelf te hoeven trappen! Dit is geen droomscenario uit een feelgoodfilm, maar realiteit dankzij twee initiatiefnemers: Jan van Boekholt van Fietsen-Alle-Jaren- Nijmegen en Ineke Meijer van de Broederij. Samen zetten zij zich in als riksja-piloten om bewoners die minder mobiel zijn of simpelweg een opkikker nodig hebben een onvergetelijke ervaring te bezorgen.
Het begin van een mooi avontuur
Ineke: “Ik kwam op het idee door een meneer in de buurt. Die had zijn vader in het zorgcentrum de Griffioen. Deze man had onwijs van het ritje genoten. Ik kende hier een buurtgenoot Fred, die ook erg eenzaam was en oorspronkelijk uit Indonesië kwam en bij wie het idee van een riksja-rijden allemaal nostalgische gevoelens opwekte. Zo is bij mij toen het idee ontstaan en heb ik met Jan contact opgenomen. Die had al ervaring met het riksja-project in Nijmegen en zo is het hier naar Dukenburg en Lindenholt gekomen.”
Jan: “Het project komt oorspronkelijk uit Denemarken en is sinds 2015 ook in Nijmegen. Dit was de eerste stad in Nederland waar het riksjaproject gestart is en nu al in zo’n 25 andere steden in Nederland. Maar allereerst ging het erom dat er een riksja gekocht moest worden. Daar moest wel geld voor komen. Nou, we hebben contact gehad met de Postcodeloterij en samen met het wijkbudget van Lindenholt Dukenburg konden wij de aankoop doen en zijn we sinds vorig jaar actief gaan rijden voor een aantal instellingen hier in de stadsdelen.”
Mensen genieten écht
Het concept is simpel maar o zo effectief: mensen genieten gewoonweg. Ineke: “Ze beginnen misschien sceptisch. ‘Moet ik daar echt op gaan zitten?’, maar eindigen altijd met een grote glimlach en wapperende haren. Voor veel ouderen of mensen met lichte dementie brengt zo’n ritje hen terug naar goede oude tijden – alsof ze weer even jong zijn. Het kan gaan om simpele dingen zoals herinneringen aan kamperen, de straat waar ze vroeger woonden of gewoonweg genieten van de natuur rondom Nijmegen. Wanneer ze gaan zitten, zwaaien ze naar iedereen die we tegenkomen en wordt er ook weer spontaan teruggezwaaid!” Het leuke is dus dat dit plezier driedubbel terugkomt; niet alleen voor de passagier, maar ook voor toevallige voorbijgangers én uiteraard onze stoere piloot achter het stuur. Herinneringen ophalen: Vooral bij passagiers met lichte dementie komen prachtige verhalen los over vroeger – “Het lijkt wel of we naar de camping gaan!”
Voor iedere leeftijd: Je hoeft geen bodybuilder te zijn om piloot te worden; de riksja’s zijn elektrisch aangedreven.
Sociaal uitje: Ook mantelzorgers vinden een ritje fantastisch; samen herinneringen ophalen of gewoon genieten van het moment.
Mantelzorgers
Mantelzorgers kunnen hun naasten verrassen met deze uitstapjes, waardoor zowel zij als degene voor wie zij zorgen even kunnen ontsnappen aan hun dagelijkse routine. Het biedt hen daarnaast ook een kans om samen nieuwe herinneringen te creëren. Ineke: “Er zijn ook heel veel mantelzorgers die gewoon meegaan en voor hun vader of moeder gewoon een ritje aanvragen en zeggen: “Kom pap, we gaan vandaag lekker fietsen.” En dan is het zo mooi om te ervaren hoe er wordt genoten van het ritje. Zo hebben we ook een keer een ouder echtpaar, dat zoveel jaren getrouwd was en waarvan een van hen dementerend was, mogen rondrijden. Tegelijk fietste de hele familie gewoon gezellig mee. Dat was echt een feestje.’
Vrijwilligers gezocht
“Nu zijn we hard op zoek naar meer piloten om dit prachtinitiatief draaiende te houden – want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet kapitein zijn van zo’n schitterend schip op wielen? En het mooie is, iedere inwoner van Nijmegen kan gratis meegenieten van deze ritjes. Wat er van deze piloten gevraagd wordt is om een paar keer in de maand een rit te maken met de bewoners. Zo’n rit duurt afhankelijk van de wensen en ook dat gaat in overleg. In de praktijk hebben we voorbeelden dat na een half uur al de wens is om naar huis te gaan, maar er zijn ook voorbeelden van een veel langer traject met een tijdsduur van anderhalf uur. Dit alles gaat in overleg met de planning en de agenda’s van de piloten.”
“Het gaat erom dat mensen kunnen genieten en even die frisse wind door hun haren kunnen voelen.” Klinkt dit als muziek in je oren? Of ken je iemand die wel wat wind door de haren kan gebruiken? Aarzel dan niet om contact op te nemen.
Informatie www.fietsenallejaren.nl/nijmegen of fietsenallejarennijmegen@gmail.com
Bericht mei 2024