De twee ridders; René en Bas van TV Gelderland zijn inmiddels een begrip in Gelderland.
Als twee avonturiers brachten zij seizoenenlang de belangrijke geschiedenis van Gelre op een vlotte, deskundige manier tot leven, trots zwaaiend met de blauw/gele provincievlag. Er verscheen een kleurig stripalbum over de ridders. Momenteel gaat het tv-programma over de ‘kleine’ omgevingsgeschiedenis waarbij kijkers onderwerpen mogen aandragen.
Maandag 26 april was er zo een bijdrage uit Dukenburg op TV Gelderland.
Voor de uitzending van Ridders van Gelre klik hier
De opnames hiervoor starten in Meijhorst. Op een vroege voorjaarsmiddag kwamen programmamaakster, cameraman, ridder Bas en Joep Hendriks van het archeologisch depot Nijmegen naar Meijhorst. Recht tegenover de bloemenkiosk aan de 14e straat vormt de waterpartij met uitzicht op de Valckenaerflats en achter je rug ‘Schuijlenburch 3’ de plek waar je originele resten van het eerdere landgoed kunt ervaren. Door het Douglasbosje wandelend naar de Orangerie (tapasrestaurant ’t Zusje) en door het Uilenbos naar Wijkcentrum Dukenburg, onderging de tv-ploeg de verrassende ervaring: “Hoe bestaat het, bospercelen midden in de bewoonde wereld!” Ja, ook dat is Dukenburg.
Vitrine als museum
De opnamemiddag eindigde in Wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst. Hier is het Atrium intussen opnieuw ingedeeld en gestoffeerd met frisse meubels. Eenzelfde metamorfose onderging de verzameling aan vooral scherven glaswerk/serviesgoed, ooit opgegraven uit de bodem onder Huize Duckenburgh, waar nu de middelste Valckenaerflat mogelijk op oude, stevige fundamenten rust. Voor de entree van deze flat lag ooit de diepe put waarin klein huisraad werd gestort. Hiervan werd een bescheiden collectie samengesteld, die nu mooier en musealer is uitgestald. Intussen ontstond het vermoeden dat er in Dukenburgse huishoudens van nu wellicht ook in eigen omgeving Duckenburgh afkomstig zijn. De hond van een familielid groef al eens een zilveren lepeltje en een aarden kruikje op. Werp voor meer voorbeelden maar een blik in bovengenoemde vitrine.
De kogel
Ondanks de 55 jaar van haar bestaan is Dukenburg niet rijk aan sporen uit het verleden denken wij als bewoners. Maar aan ‘kleine’ geschiedenis kan zeker worden voldaan. Zo publiceerde dit blad al eens een artikeltje over Meijhorstbewoner Jan die uit eigen tuinklei een kogel opgroef. Deze kogel werd afgeschoten richting TV-Gelderland en trof doel en zo kwam mede het TV-Gelderland bezoek op gang. De kogel van buurman Jan is ook de wegwijzer naar meer historische sporen voor een wandeling door Wijkpark Meijhorst richting Grand Canal.
Over de kogel van buurman Jan wist Joep Hendriks aanvullend te vertellen, dat het een ijzeren exemplaar is met een gietnaad. Dergelijke kogels werden als een soort druiventros vervaardigd. Sowieso is de kogel met het uiterlijk en formaat van een verschrompeld golfballetje honderden jaren oud en waarschijnlijk doeltreffend afgevuurd op soldaten te paard. Een bres schieten in een verstevigde muur lukte met deze kogel niet. Zowel Franse als Spaanse leger gevonden eenheden bezetten ooit het landgoed Duckenburgh in vervlogen oorlogstijden. Dan over de tv-‘ridders’: Bas Steman groeide op in Apeldoorn, maar woont nu in Zutphen: “Fiets ik langs de IJssel dan ben ik me bewust van de oude grond en het verhalende water. Als Ridders van Gelre willen René en ik de eigen provinciegeschiedenis benadrukken, met een sentimentele knipoog en een beetje stoer: Gélre!” Deze kreet hoort de luisteraar van Omroep Gelderland ook op zaterdagochtend als ‘ridder’ René Arends een Gelders kasteel, museum of kerkgebouw bezoekt. Over de tv-serie denkt ook ‘ridder’ René: ‘Gelderland heeft een fascinerende geschiedenis waarover veel te weinig bekend is. Heel bijzonder is het dat zoveel alledaagse situaties in Gelderland eeuwen geleden zijn ontstaan. Waarom bijvoorbeeld de ene plaats katholiek is en de andere protestants vindt vaak zijn oorsprong in de Tachtigjarige Oorlog.’
Bericht april 2021