In september 2020 start de renovatie van de Vijverhorst aan de 16e en 17e straat Meijhorst. Het 46 jaar oude complex met 108 woningen krijgt een flinke opknapbeurt en zal energiezuiniger worden. Men zal beginnen met de werkzaamheden binnen in de woningen en vanaf februari/maart 2021 volgt de buitenschil. Naast het normale onderhoud zullen er werkzaamheden zijn die de isolatie en veiligheid van het complex verbeteren. In het voortraject is iedereen persoonlijk geïnformeerd en is bekeken wat er in elke woning moet gebeuren. Vervolgens heeft bijna 90% van de bewoners ingestemd met de gedane voorstellen.
Energiezuiniger
De woningen worden extra geïsoleerd en krijgen 3 laags HR+++ glas en krijgen onder andere beter geïsoleerde leidingen. Bij betere isolatie volgt ook betere ventilatie. Het hele ventilatiesysteem in het complex wordt vernieuwd, deels met sensors die CO2 en vocht metend sturen. In de keuken wordt een draadloze handzender geplaatst met de mogelijkheid om bij te regelen. Iedere woning krijgt een aansluiting voor elektrische koken. In april 2021 zal ook de verwarmingsinstallatie vernieuwd worden. Er komt een laag-temperatuur systeem dat het gasverbruik drastisch omlaag zal brengen. (zie bijlage)
De verwachting is dat de energiekosten voor de bewoners met 20 tot 50 % omlaag gaan. Ook de servicekosten gaan met vier euro per maand omlaag door het gebruik van zonnepanelen en led verlichting. De huurprijs gaat met negen euro per maand omhoog.
Veiligheid
Alle woningen krijgen een nieuwe voordeur met driepuntsluiting en aan de galerijzijde krijgt het uitzetraam in de keuken een anti-inbraakstang. De bergingen en gangen zullen ook aangepast worden. Zo komen er stevigere bergingsdeuren en led-verlichting in het trappenhuis en op de galerijen waar dat nog niet zo is. De toegangsdeuren van de bergingsgangen krijgen een glasopening in het midden, voor zicht in de gangen en voor een groter veiligheidsgevoel. Om de vluchttijd bij brand te verlengen komen er brandvertragende deuren. De woningen krijgen rookmelders.
Aan de buitenkant van het complex krijgen de kopgevels panelen met isolatie die voldoen aan de brandveiligheidseisen en er komen zonnepanelen op het dak. Het hele complex zal geschilderd worden zo worden alle buitendeuren blauw en de nieuwe bekleding van de kopgevels zal in verschillende grijstinten uitgevoerd worden. Daarnaast krijgen de balkons nieuwe hekken en komen er hogere matglazen schermen tussen de woningen. Ook de trappenhuizen en entrees krijgen een schilderbeurt.
In september start men met de werkzaamheden in de woningen. Eerst zijn de woningen met 1600 nummering aan de beurt. Naast bovenstaande kan het werk in de woning, voor zover noodzakelijk, uitgebreid worden met de renovatie van douche, toilet en/of keuken. Wanneer ook douche, toilet en keuken aangepakt worden is dit gepland voor twee á drie weken. Voor deze bewoners zijn er logeerwoningen beschikbaar. De werkzaamheden aan de buitenschil starten in februari/maart. Men hoopt in juni/juli 2021 alles af te kunnen ronden. Omdat het werk in de woning over meerdere dagen verdeeld nogal wat impact zal hebben
Voor meer informatie en uitleg filmpjes, klik hier
Het nieuwe verwarmen
Specifiek laagtemperatuurverwarming. Er is veel op internet over te vinden, onder anderen Milieu Centraal legt uit wat daarvoor nodig is.
De meeste huizen in Nederland hebben nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden. In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Maar met een goed geïsoleerd huis kun je het ook goed warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 tot 50 graden. Dat scheelt enorm aan energiekosten.
De combinatie van (zeer) goede dak- en vloerisolatie, overal HR++ glas en spouwmuurisolatie is goed genoeg. Wel is een goed ventilatiesysteem nodig omdat er minder convectie (lucht die opwarmt langs de radiator) en warmtestraling is.
Andere leefwijze
Als je met een lage temperatuur verwarmt, kun je je huis het beste op een constante temperatuur houden. Zet de verwarming ’s nachts hooguit 1 of 2 graden lager. Als het huis goed geïsoleerd is, kost dat weinig energie. Een nadeel van lage temperatuur verwarming is dat, als de woning afgekoeld is na afwezigheid, het opwarmen van de woning veel langer kan duren dan je gewend bent. Dit komt omdat ook de vloer en wanden verwarmd moeten worden, voordat de verwarming de ruimte kan verwarmen. Op koude dagen is het ook belangrijk kort te luchten, de ventilatie is er op afgestemd. Ventilatieopeningen moeten absoluut vrij blijven. Als je huis onder de 15 graden binnentemperatuur komt, kun je versneld schimmelvorming krijgen.
Gevoel
Als eerste zal merkbaar zijn dat je geen afstralende warmte meer hebt. Dat is wennen, zeker voor mensen die de kachel in de huiskamer nog kennen. Maar die hadden ook vaak al moeite met de overgang naar centrale verwarming. Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat er een goed werkend ventilatiesysteem is met een constante binnentemperatuur. Te koude muren bijvoorbeeld kunnen voor onaangename luchtstromen in huis zorgen. Door het temperatuurverschil komt de lucht in beweging wat lijkt het op tochten. Een goed werkend systeem zorgt voor een gezondere lucht in huis. Doordat stofdeeltjes niet schroeien tegen de hete radiatoren, zijn er veel minder vieze deeltjes in de lucht. Door de lagere temperatuur wordt de lucht ook in een langzamer tempo gecirculeerd. Zo is er minder zwevend stof en stofmijt in de lucht.
Bericht september 2020