Dé herinnering aan de zomerdagen van 2019 is voor menigeen de plaag van de eikenprocessierups. Je kunt er nu nog de rillingen van krijgen. Want die toch wel aparte krioelende rupsentreinen zaten vrijwel overal en massaal. De eiken kregen gaandeweg een waarschuwingslint rond de bast gespannen als het rupsenleger de boom als biotoop en als arena had gekozen. Want kwam je in aanraking met de rupsen of hun nesten dan wist je het wel. Je hele vel stond in brand van de aanhoudende felle jeuk die veroorzaakt werd door de haartjes van het rupsenvolkje. Dit wil je echt niet vaker meemaken.
Motten en muizen
Eén zomer eerder moesten veel Dukenburgse buxushaagjes en -struiken er aan geloven. Toen aten duizenden buxusmotten de struiken klakkeloos kaal.
Bestrijding met chemische middelen hielp hier en daar. Het natspuiten van de plantjes en vervolgens met een hark de rupsen/motten zien te verwijderen door het groen flink op te schudden, had minder effect. Nog zie je hier en daar de afgestorven buxusaanplant. Zo zielig, hoewel mensen verder geen overlast hadden van deze mottenplaag. Spitsmuizen bleken na verloop van de zomer een natuurlijke vijand van de rups te zijn, maar toen was het kwaad al geschied. Ilex is overigens de nieuwe buxusplant. Ook de mooie mirtestruik is een dankbare vervanger, maar moeilijk verkrijgbaar in Nederland.
Mezen en mensen
Terug naar de eikenprocessierups, die in Spanje en Frankrijk al gezelschap heeft gekregen van de dennenprocessierupsen. Zo mogelijk vele malen hinderlijker dan hun eikenbroertjes en erg gevaarlijk voor honden en katten. Laat die naaldbomenfamilie maar ver van huis blijven. De ‘eigen’ eikenprocessierupsen gaan we nu bestrijden met behulp van de koolmees. Zijn we er als de kippen bij, dan ruimen koolmeesjes de jonge rupsen graag op. De koolmezen op hun beurt kunnen een handje hulp gebruiken van ons, mensen. Door nestkastjes op te hangen voor paps en mams mees en hun nageslacht in de eigen tuin of naaste omgeving. De gemeente Nijmegen geeft in en om Dukenburg het goede voorbeeld door aan de bomen in stadspark Staddijk en ook langs in- en uitvalswegen bomen om en om te voorzien van koolmezennestkastjes*).
*) Woordwaarde ‘koolmezennestkastjes’ bij Scrabble is 33, **) ‘Eikenprocessierupsenplaag’ scoort liefst 44 punten, maar beide woorden passen niet op het spelbord. Dus ook twee- of driemaal de letterwaarde komt niet aan de orde. Wat jammer nou.
Bericht april 2020