Een hapje buiten de deur eten, een wedstrijd van NEC bijwonen, je haar laten knippen, een avondje naar de bioscoop: voor de meeste mensen was dit tot voor kort een vanzelfsprekendheid. Nu we vanwege het coronavirus allemaal gedwongen binnen zitten merk je pas hoe belangrijk het is om af en toe op die manier te kunnen ontspannen.
Stel je voor dat deze situatie altijd zo blijft. Dat je nooit meer een biertje kunt drinken op het terras, lekker in het zonnetje met je vrienden. Nooit meer naar de kapper, of naar de sauna met je vriendin. Voor een groeiende groep mensen is dat de realiteit. Zij leven in stille armoede en kunnen zich niets extra’s permitteren. Ze zijn afhankelijk van de voedselbank om elke dag te kunnen eten.
Mensen koppelen
Quiet Community Nijmegen richt zich op deze groep mensen. De stichting koppelt lokale ondernemers die iets cadeau willen doen via een digitale marktplaats aan mensen die zich deze extra’s normaal niet kunnen permitteren.
Denk hierbij aan etentjes in een restaurant, een keer naar een museum, maar ook een gratis yogales behoort tot de mogelijkheden.
Verder kijken
Brigitte Theeuwen, voorzitter van Quiet Nijmegen: “We kijken verder dan alleen overleven. Andere hulporganisaties zijn broodnodig voor de eerste levensbehoeften: een dak boven je hoofd, kleren aan je lijf, eten. Maar we zien dat mensen met een smalle beurs eigenlijk steeds minder mee kunnen doen. Het is zo belangrijk dat niet een bepaalde groep steeds meer buitengesloten raakt omdat ze het nét niet redden, ook al overleven ze wel.”
Armoede verschraalt
Van mensen die lang in armoede leven ‘verschraalt’ het sociale netwerk. “Dat wil ook zeggen dat je minder vaak om hulp durft te vragen, of dat je het heel belastend gaat vinden als mensen jou trakteren en je nooit iets terug kan doen,” vertelt Brigitte. “Het is zo ontzettend belangrijk dat dat wél eens kan. Dat vind ik ook zo mooi van Quiet: we doen onze members persoonlijke aanbiedingen, maar dat zijn vaak dingen waar meer mensen van mee kunnen genieten, zodat ze ook zelf een keer kunnen trakteren.”
Alternatieven
Nu alle restaurants, cafés en musea gesloten zijn, ligt de digitale marktplaats van Quiet tijdelijk plat. Er wordt druk gezocht naar alternatieven voor de deelnemers. “Ik denk dat het nu belangrijk is om het binnenshuis goed te hebben,” zegt Brigitte. “We kijken of we bijvoorbeeld pakketten kunnen samenstellen met boeken, tijdschriften, knutselspullen voor de kinderen of spelletjes. Misschien kunnen we ook een verzorgingspakket samenstellen, als we daarvoor sponsors kunnen vinden op de korte termijn.”
Waarderen
Contact houden is ook erg belangrijk op het moment. Brigitte: “Deelnemers blijken het ontzettend te waarderen dat we telefonisch contact met ze opnemen. Ze zitten ook allemaal in een verschillende situatie. Sommigen kunnen zich prima zelf vermaken en er zijn er die tegen de muren opvliegen. Er is bezorgdheid over de duur, of er genoeg eten is, financiën, of de voedselbank wel genoeg heeft en of je niet ziek wordt. Veel van de deelnemers horen bij de risicogroep. En buiten dat de aanspraak voor mensen fijn is, brengen de gesprekken ons zelf ook weer op nieuwe ideeën om te kunnen helpen.”
Samenwerken
Quiet zoekt in deze tijd samenwerking met andere organisaties op, zoals de Vincentiusvereniging en de voedselbank, “want samen kom je misschien ook op betere ideeën. Kijken hoe je elkaar kunt versterken.”
Heeft u boeken, spelletjes, knutselspullen of verzorgingsproducten die u wilt doneren? Quiet Nijmegen is hier blij mee! Neem contact op via nijmegen@quiet.nl of bel 06-3897 3005.
Bericht mei 2020. tekst: Quiet