Qader 2024-2

‘Dag stad van 2069’

dag Nijmegen van 45 jaar later fijn om jou en de stadsgenoten vrolijk en vitaal aan beide groene oevers van de Waal te zien

als verstekeling uit de jaren van angst ben ik met een tijdcapsule gekomen om te zien of hier bij de Schommel kinderlevens van deze stad die met het uit de hemel geworpen kruit zijn verbranden waar lang over gezwegen is worden herdacht

verrast neem ik waar dat de huizen er nog staan met vogelhuisjes op de gevels de linden, platanen en kastanjes zoals deze beroemde en dat er nog steeds wordt gefietst gezongen, gedanst en gelachen

nu ben ik trots op je mijn stad want voor jou telt iedereen echt mee je kent geen niemandslanden geen uitsluitingen, geen vernedering of nederlaag maar een palet van vele tinten burgerschap in één Waalstad van de nazaten van Afrikanen en Batavieren tot ietsisten en nietsisten allen Nijmegenaren!

wat ben ik ontroerd jou als een ongedeeld vrije stad te ervaren met ruimte voor reflectie op de wegen die afgelegd zijn met aandacht voor het ontstane leed hier de stille Nijmeegse tranen die niet tegen de geromantiseerde overwinningsverhalen op konden en uit elders gekomen pijn die hier heling zocht

je bent de stad van de geleerde lessen en schaamte van de Vrede van Nijmegen en omdat het boze nazisme jou voor Joden die hier hun toevlucht zochten een tussenstation op weg naar de vernietigingskampen veranderde je schaamt je dat je zwijgend toestemde hoe elders oorlogen voor de volle koelkasten hier werden ontketend hoe miljoenen mensen op de vlucht werden gejaagd en mensenrechten onder de door jou meebetaalde zware laarzen werden vertrapt de friendly fires hier en daar

gerustgesteld door jou keer ik terug naar de jaren van wanhoop hebzucht, oorlogen, uitsluitingen, uiteendrijving … van bevende zielen en stille tranen mijn tijdgenoten breng ik het goede nieuws over dat de wereld niet vergaat en dat ik nu graag honderd wil worden aan de Waal waar ik ooit als een onzekere ziel mijn vrijheid hervond

Qader Shafiq

menu