Qader 2023-8

‘Yaakunaj’

Recentelijk is de nieuwe gast van Shelter City Nijmegen, Angel, naar Nederland gekomen. Nijmegen is een van de gelukkige steden die deze parels in de mensenrechtenstrijd tijdelijk een warm bad biedt zodat zij gesterkt terug naar hun landen gaan om hun belangrijke werk voort te zetten.

Samen met een paar collega’s wachtte ik hem op op Schiphol. Wij wilden dat hij, die meer dan 14 uur vliegen achter de rug had, op een vrolijke wijze ontvangen werd.

Uit ervaring weet ik dat je begeven in een vreemde context, een behoorlijke cultuurshock kan opleveren. Met een brede lach waarachter zich een berg van zorgen bevond, kwam hij naar ons toe. Eenmaal in de auto bood ik hem aan of hij een powernapje wilde doen. Dat wilde hij niet, wat mij de kans gaf om hem met flauwe grappen en vragen bezig te houden.

Mijn jonge collega’s op de achterbank luisterden stil naar de antwoorden van Angel op mijn vragen. Ik genoot ervan weer met vreemde ogen naar Nederland te kijken. De hoeveelheid kapitaal die zich op de A2 en daaromheen bevond.

Angel vertelde dat zijn strijd als mensenrechtenactivist en werk als dichter volledig in dienst staan van het behoud van het erfgoed van zijn volk, de inheemse bevolkingsgroep die, zonder recht op zelfbeschikking en een eigen taal, overgeleverd is aan de culturele tirannie van indringers.

Ik vroeg hem om een gedicht voor te dragen in zijn Maya-taal. Het eerste gedicht wat hij voordroeg ging over de liefde… Mijn allereerste Maya-woord ooit: Yaakunaj!

Ik word gelukkig van het horen van het woord liefde, het woord vrede en dat er dichters zijn die deze woorden dichter bij de menselijkheid brengen.

Qader Shafiq

menu