Qader 2019-2

‘Wie zwijgt stemt toe’

Dit jaar en volgend jaar staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. We vieren de vrijheidwaarin we al 75 jaar in Europa leven. Juist de lessen van deze vernietigende oorlog zouden Europain een beschaafde en alternatieve macht veranderen– een beschaving die niet onverschillig zou blijven ten opzichte van andere delen op aarde. Helaas laat de staat van de wereld zien dat Europa selectief met deze verantwoordelijkheid is omgegaan. Hoe kijken wij over een aantal jaar terug op de Jemens van deze tijd?

Bij elk bericht over de oorlog in Jemen, denk ik aan Hakim: een tengere artiest uit de democratische volksrepubliek Jemen die ik in het destijds Sovjet-Oekraïense Charkov heb leren kennen. Hakim studeerde aan de cultuuruniversiteit en woonde in het studentenhuis waar ik af en toe bij vrienden op bezoek kwam. De eenzame Zuid-Jemeniet speelde met zijn dunne vingers op de snaren van zijn oed. In de muziek kon je de weemoed horen.

Bij het zien van de foto van het Jemenitische meisje Amal Hussein met ondertitel: ‘uitgemergeld van de honger, een blik op het oneindige’, die afgelopen najaar de wereld rondging, werden mijn tranen begeleid door de muziek van Hakim.

Het duurde lang voordat we wakker geschud werden over wat in Jemen werkelijk gebeurt. Wat Saoedi- Arabië met journalist Khashoggi heeft gedaan, is al jaren met het Jemenitische volk gaande. In de ongekende humanitaire crisis die in Jemen gaande is, is ruim driekwart van de bevolking afhankelijk van internationale hulp. Miljoenen mensen dreigen van honger om te komen. Duizenden luchtaanvallen en artilleriebeschikkingen van de door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten geleiden coalitie die de kassa’s van de wapen producerende beschavingen laten rinkelen, zorgen voor het aanblijvenvan deze humanitaire ramp. Waarom duurde het zo lang voordat we eindelijk wakker geschud werden?

Het is tijd dat Nederland als belangrijk lid van de Europese Unie zich in gaat zetten voor een coherent Europees internationaal beleid dat zich inzet voor vrede, stabiliteit en ontwikkeling elders. Daarom is het belangrijk dat Nijmegenaren die straks tijdens de Europese verkiezingen naar de stembus gaan, hun stem voor een rechtvaardig Europa in de wereld laten horen. Ik hoop dat Hakim, die mij ooit het mooiste van Jemen liet horen, nog leeft en met zijn muziek de door oorlog vermoeide Jemenieten van blijdschapsklanken voorziet…

Qader Shafiq

menu