‘Project fietsendiefstal’

Agenten van politie Oost-Nederland, District Gelderland-Zuid, Nijmegen-Zuid, zijn bezig met een project om fietsendiefstal rondom station Dukenburg tegen te gaan. Het is niet zo dat hier een grote stijging is in het aantal diefstallen; het project heeft preventie als rode draad. En aan het voorkómen van het weghalen van fietsen door anderen dan de eigenaar kan elke Dukenburger meewerken.

Voorkómen is beter dan …

 

Allereerst zijn er fietskluisjes, naast fietsenrekken buiten bij het station en rondom het winkelcentrum. Het gebruik van een fietskluis kost 109 euro op jaarbasis plus een eenmalige borg van 40 euro voor de sleutel. Dat het rijwiel ontzettend goed op slot gezet moet worden, dát is geen nieuws. De reizigers per trein of bus die fietsend naar de haltes komen, weten dit als geen ander. Bij station Dukenburg zit al jarenlang een overdekte fietsreparatie en stalling. Graveren van fietsframes wordt hier niet meer gedaan. Voor het preventieproject is deze stalling benaderd. Je kunt je fiets stallen voor 1,20 euro en een scooter/bromfiets voor 1,70 euro per dag.

Diefstal melden

Het is de politie bekend dat ongeveer een kwart van de gedupeerden aangifte doet van fietsdiefstal. De damesfiets staat dik aan kop. En een kwart van het aantal gestolen tweewielers betreft een elektrische fiets. De aantallen tonen aan dat de e-fiets een steeds gewilder steelobject wordt, soms alleen de accu. Wie getuige is van een fietsdiefstal, kan het beste meteen de politie bellen: 0900-8844 of zelfs 112 als het een heterdaadje betreft. Het politiebureau Zwanenveld is niet meer in gebruik voor dit soort meldingen. Getuigen zonder mobieltje wordt aangeraden om direct een omstander te vragen de politie te bellen of via een winkel of eetgelegenheid rondom Winkelcentrum Dukenburg actie te ondernemen.

Het projectdoel is om met behulp van verschillende methodes het aantal fietsendiefstallen rondom station Dukenburg terug te brengen. Hierbij kun je denken aan het herinrichten van fietsenstallingen, preventie-acties zoals flyeren om mensen alert te maken, mogelijkheden bespreken om fietsendieven op heterdaad te pakken, maar ook het graveren van fietsframes. De cijfers worden geanalyseerd om te kijken of er resultaat is geboekt. Hierbij is dus ook de burger hard nodig. Het begint allemaal bij het juist stallen en beveiligen van de fiets. Gebruik een tweede slot!

Bericht juli 2020

menu