‘Prikken met AstraZeneca hervat’

 

Locatie Malden

Na een korte stop is er weer gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin.

Ook GGD Gelderland-Zuid heeft het prikken van zorgmedewerkers met dit vaccin vanaf woensdag 24 maart hervat. De GGD vraagt zorgmedewerkers met een uitnodiging voor een vaccinatie, om een afspraak te maken. Er is op dit moment voldoende ruimte bij de vaccinatielocaties in Malden en Tiel waar zorgmedewerkers worden gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin.

De vaccinaties met AstraZeneca zijn anderhalve week stilgelegd. Dit voor onderzoek naar mogelijke zeldzame bijwerkingen. Na onderzoek van de Europese Gezondheidsraad is gebleken dat het vaccin veilig is. “Ik ben blij dat we weer kunnen gaan prikken. Want vaccineren is de manier om meer ruimte te krijgen om het sociale leven te hervatten”, zegt Sascha Kraus, manager coronabestrijding bij GGD Gelderland-Zuid.

Inhaalslag in Malden en Tiel.

Sascha Kraus: “We hebben door de tijdelijke stop veel afspraken af moeten zeggen. We willen alle gemiste prikken deze weken weer inhalen. De komende weken is in Malden en Tiel extra vaccin beschikbaar en staat extra personeel klaar om de achterstand in te lopen. Er is op dit moment voldoende plek voor zorgmedewerkers. Daarom roep ik iedere zorgmedewerker die een uitnodiging heeft op om een afspraak te maken.”

Dukenburger redacteur Janwillem Koten kreeg met zijn vrouw de uitnodiging voor vaccinatie en bezocht het vaccinatiecentrum in Wijchen. Hier zijn verslag.

Vaccineren in Wijchen

  Onlangs kregen Helena en ik van de rijksoverheid brieven op de deurmat, met de oproep om een afspraak te maken om ons te laten vaccineren. Het maken van de afspraak ging vlot. In hetzelfde gesprek werd ook al de datum van de tweede prik geregeld. Ikzelf was het eerst op zondag 31 januari aan de beurt en Helena eveneens op zondag maar veertien dagen later.

De Dukenburgers kunnen van geluk spreken dat ze de priklocatie zo in de buurt hebben. De inentingsplaats was in de Havenstraat. Dat is de tweede weg rechts na de rotonde bij Wijchen, gaande van het Winkelcentrum Dukenburg richting Alverna/Grave. Let op de gele bordjes met pijlen aan de zijkant van de weg

 Het was tien minuten rijden voor ons. Bij een groot goed aangegeven gebouw moest je via een openstaand hek naar de parkeerplaats, waar twee personen ons een plaatsje voor de auto aanwezen. Aangezien we precies op tijd waren, konden we snel naar binnen. De drempels naar de inentingshal waren goed gemarkeerd. Maar wie zeer slecht ter been is, kan het beste begeleiding bij zich hebben. Na de controle van het meldingsformulier, het rijbewijs, de medicijnlijst en een vragenlijst konden we ons aansluiten in de rij van mensen die opgesteld was om te worden gevaccineerd. De vragenlijst die we kregen bevatten gezondheidsvragen die eenvoudig werden gesteld. Het kan zijn dat het moment niet geschikt is om te worden geënt wanneer je bijvoorbeeld koorts hebt, een ernstige overgevoeligheid door ziekte hebt gehad of je al eerder corona hebt doorgemaakt et cetera. De wachtrij was kort. We werden snel ingeënt, dat geen pijn deed. Nadat we geprikt waren, moesten we via de achter-doorgang van het prikhokje naar een grote wachtruimte lopen. Daar kregen we instructies van twee Rode Kruisvrijwilligers. De kapjes konden af. Er stonden stoelen anderhalve meter van elkaar. Je moet een kwartiertje wachten, mochten zich plotseling bijwerkingen voordoen. Dan kun je meteen deskundige hulp krijgen.

De priklocatie is in een grote fabriekshal. Tijdens het kwartier wachten telde ik dat vier personen na mij waren geënt. Het was fris in de hal, maar ik had het niet koud. Na het kwartier wachten kon ik via een achteruitgang de hal verlaten. Ik constateerde dat de inenting vlot en professioneel verlopen was.

Van de vaccinatie merkten we nadien geen vervelende gevolgen. Maar mensen die gevaccineerd worden, kunnen soms wel lichte klachten krijgen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op je arm daar waar je geprikt bent, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, gewrichtspijn en koorts. Deze klachten zijn meestal licht tot matig en ontstaan binnen een paar dagen na vaccinatie. Ze gaan bijna altijd vanzelf weer over. Je kunt paracetamol innemen om de klachten te verlichten. Neem daarbij niet meer in dan de hoeveelheid die in de bijsluiter vermeld staat. Heb je na twee dagen meer dan 38 graden koorts of nog steeds erge klachten, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Dit soort bijwerkingen zijn geen reden om de tweede vaccinatie niet te nemen. Na de vaccinatie moet je het mondkapje blijven dragen. Pas een of twee weken na de tweede prik, die momenteel vijf weken na de eerste wordt gegeven, heb je voldoende weerstand tegen de infectie opgebouwd. Maar dan nog moet je voorlopig kapjes blijven dragen, de anderhalve meter respecteren en je melden voor een test als je koorts of andere ziekteverschijnselen hebt. Anders kun je anderen infecteren. We hopen dat veel Dukenburgers de sociale plicht doen door zich te laten inenten, ondanks negatief gedruis in de media.

Locatie Wijchen

Bericht maart 2021

menu