Peter 2024-5

‘We ontkomen er niet aan…’

Tegenstanders plaatsen bij elk bericht over een autobrand sarcastisch ‘elektrische auto’ en het is super populair in vakantietijd foto’s te delen van rijen auto’s in vakantielanden bij de oplaadpaal. Maar we ontkomen er niet aan, onze kleinkinderen rijden straks allemaal ‘elektrisch’. Alleen de prijs die we er in de toekomst voor gaan betalen wordt nu bepaald. En dan gaat het hierbij niet over het huidige kostenverschil tussen met fossiele brandstof of elektrisch aangedreven voertuigen. De goeddoordachte ‘greendeal’-plannen van de EU voorzien een geleidelijke overgang, rekening houdend met de kleine portemonnee. Tegenwerking door te conservatieve partijen gaat er echter voor zorgen dat Europa ingehaald dreigt te worden in de vooruitgang. Nu al overspoelt China de wereld met elektrische personenauto’s, en die zijn: hoe verzin je het niet eens zo slecht. In Afrika zijn er al de eerste landen waar geen fossiele brandstofauto’s meer geïmporteerd mogen worden, alleen elektrische zijn nog toegestaan. Weet u nog? Afrika derde wereld…

Terwijl we nu nog met de buurt naar de ‘Raad van State’ hollen om te protesteren tegen een paar laadpalen, opent men in andere werelddelen nu al dagelijks nieuwe laadcomplexen gevoed op zonne- en windenergie. De conclusie is dat er in de Europese auto-industrie, zonder bescherming, miljoenen banen op de tocht staan. En dat het nog steeds lucratieve exporteren van gebruikte auto’s naar Afrika straks onmogelijk wordt. Misschien importeren we ze straks wel van hen… . Ondertussen staat de innovatie niet stil. De accu’s van elektrische auto’s zullen steeds beter worden, auto’s zullen veel verder kunnen rijden op een lading en het laden zal veel korter gaan. Ook zullen de accu’s kleiner en lichter worden.

Dat wordt alleen bereikt door de druk die erop staat om te vernieuwen, er mogen straks geen brandstof aangedreven voertuigen meer verkocht worden. Hulde hiervoor aan de Europese commissie die de conservatieve stromingen heeft weten te overtuigen. Het tegenstribbelen van populistische partijen zal hier niets aan doen.

En o ja, wat onomstotelijk vaststaat: “een elektrische auto rijdt zo ongelofelijk lekker.”

Peter Saras

menu