Peter 2024-1

‘Persvrijheid’

Vrijdag 22 december 2023 keek ik op de late avond naar het tv-programma ‘Op1’. Een kamerlid, zelfs staatssecretaris geweest en uit van oorsprong christelijk huize, inmiddels overgelopen naar de populistische kant vond het nodig hier commentaar op de ‘praatprogramma’s van de Nederlands Publiek Omroep te bezigen.

Gevaarlijk is het als politici zich gaan bemoeien met de programmering van de publieke omroep. Op talkshows is misschien wel veel aan te merken en dat mag ook, immers: ‘vrijheid van meningsuiting’. De beschuldiging die bovengenoemd kamerlid naar voren bracht bleken, zo lieten diverse media na onderzoek zien, ook nog eens niet waar.

Elke bemoeienis, hoe klein ook, kan het begin zijn van inperking van persvrijheid. Van het vrije woord. Dat betekent ook dat het niet alleen over tv-programma’s gaat, of kranten, tijdschriften maar ook invloed kan hebben op wijkbladen en wijknieuws en uiteindelijk op dat wat jij en ik zeggen. Bij bijna alle grote brandhaarden in de wereld is het klein begonnen. In persvrijheid maar ook met twijfel zaaien bij wetenschappelijke- en rechterlijke uitspraken.

We moeten ons goed realiseren dat we nu niet als Europa in oorlog waren geweest met een dictatoriaal Rusland als men daar nog vrijuit kon spreken. Ook binnen Europa, binnen de Europese Unie, zijn gevaarlijke ontwikkelingen. Gelukkig heeft men in Polen net voor de feestdagen ‘het licht gezien’. Maar ook bij Hongarije en Slowakije zijn zorgen. Het laat zien hoe belangrijk het is verder te kijken dan naar ons ‘eigen ík’. En men niet alleen achter luid uitgeroepen ‘éénregel standpunten’ aan moet lopen.

En nee het is geen fabeltje dat in sommige landen het hierboven geschrevene er al voor kan zorgen dat je maandenlang op ‘water en brood’ zit, en geen contact met je familie hebt. En je misschien samen met die boer, die anderhalf jaar geleden met zijn tractor opgepakt is op de snelweg, in één cel zit. Alleen het vrije woord kan ons beschermen. Het is de basis van onze grote welvaart, van hoe goed we het met zijn allen hebben ondanks fouten en tekortkomingen.

Peter Saras

menu