‘Per fiets van Berlijn naar Nijmegen’

Helmut Brockmeyer en zijn vriendin Christa vertellen over hun fietstocht van Berlijn naar Nijmegen.

Het sportieve is bij Helmut aangewakkerd nadat hij op zijn 62e jaar vervroegd met pensioen ging. Hij is gaan hardlopen, eerst bijvoorbeeld een rondje Berendonck, wat ook leuk is trouwens. Hardlopen deed hij later op diverse plaatsen in de wereld. Zoals een 100-kilometertocht door de woestijn in Senegal. Of in Omsk in Siberië. Daar heeft hij naast een hardloopwedstrijd ook aan winterzwemmen gedaan bij -20 graden Celsius. Een ander hoogtepunt was de Marathon van New York die hij op zijn zeventigste gelopen heeft. Geen ‘toptijd’ zei hij, maar belangrijk was het uitlopen en dat is hem gelukt.

Een sportief stel

Helmut en Christa zijn sinds een aantal jaren liefhebbers van de fiets als dagelijks vervoersmiddel, maar ook voor het maken van vakantietochten in binnen en buitenland.

 

 Om een indruk te krijgen van hun fietstochten ben ik bij ze geweest. In een leuk enthousiast gesprek was het mij duidelijk dat er veel plezier te beleven valt met fietsen, zeker als het een fietsvakantie is. Helmut en Christa hebben met deze vakanties, in coronatijd, al veel gezien. Fietsen is een alternatief geworden voor het hardlopen en fietsen op een e-bike is langer vol te houden. Gelopen wordt er nog steeds, maar dat is meer een stevige wandeling in de omgeving. Aanleiding om meer te gaan fietsen was ook dat er minder gebruik gemaakt hoefde te worden van auto en vliegtuig om met vakantie te gaan. Een andere aanleiding was het project ‘Ring-ring’ van de gemeente Nijmegen. Deelname was laagdrempelig. Op een app werden de gefietste kilometers bijgehouden en daarmee het fietsen extra aangemoedigd. De app is nog steeds actueel, maar de subsidie die men eerst ontving voor elke gefietste kilometer is er af. Deze gemeentesubsidie was toentertijd bedoeld om wijkgerichte activiteiten te organiseren.

Omdat tijdens corona verre vakantiereizen niet meer gemaakt konden worden, werd steeds vaker de fiets gebruikt als vakantievervoermiddel. Boekjes over fietstochten in Nederland werden aangeschaft, om zodoende eens verder weg te kunnen gaan dan in een straal van enkele kilometers in de omgeving van thuis. Onderweg werd overnacht op adressen van ‘Vrienden op de fiets’. Dat zijn vaak zelf fietsliefhebbers die een of meer kamers vrij hebben. Als lid van deze organisatie kun je een kamer boeken voor een redelijke prijs, inclusief ontbijt. Via LF-routes (langeafstand fietsroutes), een landelijk netwerk van fietsroutes over bestaande en bewegwijzerde routes, werd in drie jaar tijd 14 duizend kilometer afgelegd.

Nieuwe uitdaging

 In de winterperiode wordt inspiratie opgedaan en worden plannen gemaakt voor de zomer. Het werd afgelopen jaar (2022) een fietstocht van Berlijn naar Nijmegen, onderdeel van de ‘Europa Radweg R1’. Dit is een langeafstand fietsroute gelegen tussen Boulogne-sur-Mer, omgeving Calais, in Frankrijk en St. Petersburg in Rusland, en is 3200 km lang. Deze tocht kan in delen worden gefietst. Het is een bewegwijzerde route, maar een routekaart is wel noodzakelijk. Het Duitse deel van de tocht loopt deels langs de Harz en het ‘Teutoburger Wald’ over redelijk tot goed begaanbare, rustige fietspaden en weg van de drukte.

De tocht

Deze bestond uit twee perioden. In juni 2022 stapte het sportieve stel in Emmerich in de trein naar Berlijn en van daaruit werd in tien dagen naar Hannover gefietst. In het eerste deel van hun tocht werd een gedeelte van de Berliner Mauerweg gefietst. Deze kenmerkt het verloop van de voormalige DDR-grens met West-Berlijn. Langs de ‘Mauerweg’ zijn talloze resten van de muur, wachttorens en andere bezienswaardigheden te ontdekken. In Hannover werd de trein genomen om voor een korte onderbreking van de reis naar huis te gaan. Na een onderbreking van twee weken werd eind juli de reis weer vervolgd. Met de trein eerst terug naar Hannover en dan per fiets richting huis. Het reizen met de trein was in Duitsland tijdens de zomermaanden goedkoop. Een maandkaart met onbeperkt reizen kocht je voor 9 euro per persoon (prijs juli – augustus 2022. Vanaf april 2023 kost de maandkaart 49 euro) Voor Helmut, geboren in Gütersloh, was het bijzonder dat zijn geboortestad aan de Europaradweg R1 ligt. Op deze manier werd een stukje nostalgie beleefd, zoals bij de fabriek van Miele, producent van huishoudelijke apparatuur. In zijn jonge jaren heeft hij hier nog vakantiewerk gedaan. Ook het huis van zijn oma stond tegenover de fabriek, maar is inmiddels gesloopt. Bij de fabriek is tevens het museum van Miele gevestigd dat veel laat zien van wat daar gemaakt werd door de jaren heen.

Oude eik

 Op de fietsroute werd midden in het bos de 1000-jarige eik herontdekt. Met een schoolreisje is Helmut vroeger naar dat bos geweest. Inmiddels is door ouderdom de boom hol vanbinnen. Als bescherming is de stam bespannen met gaas. Daar hangen nu allerlei slotjes van verliefde stellen aan.

Tijdens de hele tocht werd voor redelijke prijzen overnacht in Gasthöfe en onderweg was altijd een lunchpakket bij de hand. Gedurende de tocht was het weer soms wat wisselend met een beetje regen, maar over het algemeen was het prima weer om te fietsen.

Weer thuis

Op 1 augustus 2022 werd de reis, waar je avontuurlijk voor ingesteld moet zijn, afgesloten en hadden Helmut en Christa in twee perioden, waarbij dagelijks een deel van de route werd gefietst, veel gezien en circa 1200 kilometer afgelegd.

Bericht januari 2023

menu