‘Paradijsje in Dukenburg’

Ouder worden komt met gebreken. Dat weten de meesten van ons doorgaans allang. Maar hoe staat het leven ervoor als de gebreken van je partner intensieve zorg behoeven en jij nog relatief vrij bent van die gebreken? Of andersom? Dat betekent vaak dat het dagelijks leven apart van elkaar voortgezet moet gaan worden; de één in een zorginstelling, de ander thuis.

Het ‘Gouden Hart’ in Malvert biedt een zorg- én woonomgeving voor dit soort situaties. Maar óók als je senior bent (zeg boven de zestig), je geen partner (meer) hebt en je zoekt een woonplek die woongenot, zorg én ontzorging biedt, kun je prima in het Gouden Hart terecht.

Orangerie

De meeste Dukenburgers kenden natuurlijk al ‘de Orangerie’ in de Malvert als verzorgingshuis.
Na een grondige verbouwing in de jaren 2019 tot en met 2022, heeft er een ware metamorfose plaatsgevonden in en rond het gebouw. Kamers zijn samengevoegd, pantry’s, keukens, badkamers en aparte slaapkamers ingebouwd en alles is aangepast aan de vereisten van deze tijd en van de benodigde zorg.

Links een bewoonster met rechts horecamedewerker Margriet.

Naast de woonruimtes zijn er, met name op de begane grond, gemeenschappelijke ruimtes gekomen. Een prachtig restaurant met goed uitgeruste keuken, een grote woonkamer waar je individueel en gezamenlijk allerlei activiteiten kan ontplooien en een mooie tuin met zitjes, parasols en zelfs een heuse professionele Jeu de Boules-baan.

Zelfstandig

We spreken met Erika Hermans, locatiemanager van het complex, en twee bewoners, Ton Vergoossen en Hans de Jager, beiden lid van de cliëntenraad van het Gouden Hart.

“Let op hè”, zegt Erika, “iedereen woont hier volledig zelfstandig, dus geen kamertjes in één groot huis. Iedereen huurt hier zijn eigen woonruimte en maakt gebruik van de aanwezige zorg in het gebouw naar behoefte”. Het blijkt dat wel veel mensen van de zorg gebruik maken, maar ook een aantal helemaal niet of maar een beetje. Dat bepaalt ook mede de hoogte van de maandelijkse kosten die je moet betalen.

“De zorg die wij bieden is 24 uur, 7 dagen per week. In vaktermen heet dat “intensieve zorg”, maar dergelijke zorg is natuurlijk lang niet altijd nodig.”

Kosten

“Er bestaat een hardnekkig misverstand over de hoogte van de woonkosten bij ons”, volgens Erika, “de kosten zijn inderdaad iets hoger dan dat je bijvoorbeeld betaalt in een regulier verpleeghuis, maar bij ons zit echt álles in het maandbedrag variërend van het eten en drinken, gas, water en licht en de schoonmaak tot je inboedelverzekering. Een wat kleiner éénpersoons-appartement komt zo op ongeveer 2.000 euro per maand en het allergrootste op 3.000 euro. Dat lijkt pittig, maar kijk maar eens naar de kosten die vaak nog apart berekend worden in een regulier verzorgings- of verpleeghuis.”
De website van het Gouden Hart (www.hetgoudenhart.nl/kosten-particuliere-zorglocatie-versus-een-regulier-verpleeghuis) laat daar wat voorbeelden van zien.

Ton vertelt dat hij en zijn vrouw, die helaas lijdt aan dementie, samenwonen in een appartement. “Wij betalen samen 4100 euro en daar is echt alles bij inbegrepen, dus ook de intensieve zorg voor haar. Dat geeft mij zó’n opluchting. Toen wij hier kwamen wonen, nadat ik twee jaar lang zelf voor alle zorg opdraaide, viel letterlijk alle zorg van mij af. En ik kan nu ook weer een prettiger oude dag doormaken samen met haar.”

Vrijheid voorop

Erika: “Je moet hier helemaal niks, maar je mag alles. We organiseren allerlei activiteiten, in huis of erbuiten, samen met de bewoners. Daar kán je aan meedoen, maar het hoeft echt niet. Je kunt gewoon je eigen leven leiden zoals jij dat wilt.”

Komt je partner te overlijden dan kun je in het Gouden Hart in je 2-persoons appartement blijven wonen. Maar je mag ook intern verhuizen naar een ander, wat kleiner, appartement.
Je kunt vanzelfsprekend je eigen fysiotherapeut of huisarts blijven houden als je in het complex komt wonen, maar er zijn samenwerkingsovereenkomsten met een fysiotherapeut en een huisarts uit Dukenburg, waar alle bewoners gebruik van kunnen maken.

Activiteiten

Hans is voorzitter van de bewonersvertegenwoordiging ofwel de cliëntenraad en van oorsprong jurist. Vorige week heeft hij voor geïnteresseerden een verhaal gehouden, samen met de jurist van de overkoepelende organisatie Korian, over allerlei juridische zaken die ouderen kunnen tegenkomen, en tegelijkertijd ook iets verteld over zijn vroegere werk. “Dat was een succes en is een voorbeeld van de activiteiten die we zoal organiseren.”

“We doen ook nog mee aan een pilot dat bij ons op de bovenste verdieping ook mensen kunnen komen wonen zónder zorgvraag” vertelt Erika, ”die bewoners hebben ook de beschikking over hun eigen volledig ingerichte keuken en hoeven bijvoorbeeld geen gebruik te maken van ons restaurant, maar kunnen wel meedoen aan de activiteiten. Je krijgt zo een mooie mêlee van allerlei typen bewoners”

Bericht voor de kok tussendoor: beide heren zijn zeer te spreken over de goede en uitgebreide maaltijden.

“We zijn aan het zoeken naar steeds nieuwe activiteiten”, zegt Erika, “en hebben ook een activiteitenbegeleider die veel samendoet met de bewoners. We proberen hier een familie te zijn, terwijl je toch helemaal je zelfstandigheid bewaart.” Ton: “Ik kan me goed voorstellen dat er ook mensen zijn die dat niet willen. Nou dat kan hier ook, je wordt er niet op aangekeken.”
Er is overigens net een elektrische duofiets aangeschaft. Daar kan iedereen gebruik van maken die samen met zijn partner of een ander, een stukje verder van huis wil.

Wanneer je in het stadium van je leven bent aanbeland dat jij of je partner ontzorgd moet worden of echt intensieve zorg nodig hebt, dan is het Gouden Hart een mooie mogelijkheid om dat te krijgen. Mét behoud van je eigen zelfstandigheid.

Bericht augustus 2023

menu