Deze wintermaanden zijn een goed moment meer over deze sport te vertellen. We zijn daarvoor naar het Triavium gegaan om met eigen ogen te zien wat deze voor Nijmegen redelijk onbekende sport inhoudt.
Wat het is
Para-ijshockey is allereerst een stoere sport waarbij je fysiek in aanraking kunt komen met de tegenstander. Een sport die door iedereen met of zonder beperking, door mannen en vrouwen gespeeld kan worden. De spelers moeten wel beschikken over een redelijke bovenarm- en rompfunctie. Zij zitten namelijk vast in een speciale slee. Met deze slee, voorzien van ijzers, beweegt men zich voort met behulp van twee sticks, met aan één kant het ijshockeyblad en aan de andere kant een prikker. Deze sport is ontstaan in Zweden, ijshockeyland bij uitstek, waar behoefte was te kunnen ijshockeyen met een beperking. Sinds de Paralympische Spelen van 1994 van Lillehammer in Noorwegen is para-ijshockey of sledgehockey een olympische sport.
Nu ook in Nijmegen
Toen Oscar de Kunder vorig jaar meedeed aan een para-ijshockey-clinic in Dordrecht was hij zo enthousiast over deze tak van ijshockey dat hij het maar vreemd vond dat dit slechts op twee plaatsen in Nederland gespeeld werd, namelijk in Amsterdam en Dordrecht, maar niet in Nijmegen. Dat moest veranderen, dacht hij, en nam het initiatief om dit ook in Nijmegen van de grond te krijgen. Hij legde contact met ijshockeyvereniging Nijmegen Devils en de gemeente om ook hier een clinic te kunnen organiseren. Bij de vereniging en gemeente was men zeer enthousiast. Er kwamen veel spontane reacties en bij deze eerste clinic waren al veertien deelnemers aanwezig. Dit betekende dat er een tweede clinic moest komen en ook kwam.
Materiaal om te spelen, zoals slee en tenue, was nog niet aanwezig. Dit werd door Amsterdam Tigers beschikbaar gesteld. Binnen acht maanden had ook Nijmegen een para-ijshockeyteam, onderdeel van ijshockeyvereniging Nijmegen Devils en was daarmee de derde vereniging in Nederland. Er wordt gespeeld en getraind op zondag tussen september en maart in het Triavium aan de Van Rosenburgweg. Als je deze sport eens wilt ervaren kan dat zonder direct kosten te moeten maken. Er zijn twee gratis proeflessen en het benodigde materiaal is aanwezig. Wordt besloten lid te worden dan is het eerste jaar een ijshockeytenue te lenen via Nijmegen Ahoud Devils.
Uitrusting en spelregels
Om deze sport te beoefenen heb je een slee en een compleet ijshockeytenue nodig. In het begin wordt alles gratis ter beschikking gesteld. Mocht je besluiten verder te gaan in deze sport dan is het de bedoeling deze uitrusting zelf aan te schaffen. Daarvoor kan men advies krijgen bij vereniging of gemeente. Per team mogen niet meer dan zes spelers op het ijs zijn. Ook mogen zich niet meer dan zes begeleiders per team in en rond de spelersbank ophouden. Verder wordt gespeeld op dezelfde ijsvloer als het valide ijshockey, namelijk 60 bij 30 meter. Wanneer het om fysiek contact gaat mag men de tegenstander niet continue vasthouden, niet vechten met elkaar en zeker niet in een hoek van 90 graden op een andere slee inrijden. Bij dergelijke overtredingen volgt een tijdstraf van twee minuten. De wedstrijd bedraagt drie perioden van vijftien minuten zuivere speeltijd.
Doelstelling
Het doel is om een competitie op te zetten en samen met een aantal buitenlandse verenigingen tegen elkaar te spelen. Op 1 en 2 april 2023 wordt het eerste para-ijshockey-toernooi gehouden in Dordrecht waaraan de Nijmegen Devils ook zullen deelnemen. IJshockey Nederland en Gehandicaptensport Nederland gaan in de toekomst mogelijk samenwerken om het para-ijshockey beter op de kaart te zetten. Dit moet leiden tot deelname aan de Paralympics van 2026 in Milaan.
Wedstrijden
Op zondag 15 januari 2023 is gespeeld tegen Antwerpen. Op 5 februari 2023 speelde men tegen Manchester Mayhem (UK). Beide wedstrijden werden gespeeld in het Triavium. Meer informatie via www.paranijmegendevils.nl
Bericht februari 2023