‘Paleis het Loo’

Zomer tip

Op zonnige dagen is het heerlijk in de tuinen van Paleis het Loo. Maar ook het museum heeft een geweldige nieuwe entree met extra expositieruimte gekregen. Je komt het museum nu binnen via een ondergrondse ingang a la het Louvre in Parijs (ietsjes kleiner dan).

Vanuit de brede nieuwe passage (Grand Foyer) kom je links en rechts in nieuwe zalen. In een ervan vind je nu de tentoonstelling over het huis van Oranje. In de passage worden bijvoorbeeld ook de kostuumshows gegeven wanneer het buiten wat minder weer is. In de eerste nieuwe zaal aan de linkerkant vind je een tentoonstelling over de grote verbouwing van het paleis.

Paleisbezoek

Vanuit de centrale passage kom je in het eigenlijke paleis.

Om dit goed te bekijken zijn er twee routes. De oost route gaat over ‘Willem en Mary’. De west route gaat over het ‘Huis van Wilhelmina’. Wanneer je de app van ‘Paleis het Loo’ download kun je stap voor stap en op eigen tempo, via je eigen mobiel de routes volgen.

Het Huis van Oranje

Van Willem van Oranje tot Amalia. Deze tentoonstelling vind je aan de passage in het nieuwe deel van het museum.

Bij binnenkomst stuit je op een enorm scherm van dertien meter breed. Hier zie je het verhaal achter de kleur oranje. Ga zitten neem de tijd. Je krijgt uitleg hoe Willem van Oranje aan zijn achternaam komt, krijgt een indruk van de politieke betekenis van de kleur. Ontdek zo hoe Oranje als verzetskleur gebruikt is en wat het ‘Oranjegevoel’ eigenlijk is. Dan slinger je door de zaal en volgt de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau van de 16e tot in de 21e eeuw. Je ziet schilderijen, beelden, attributen en animaties over de Oranjes tot heden.

De tuinen

Het mooiste uitzicht over de tuinen heb je vanaf het paleisdak. Deze bereik via trappen of een lift in het paleis en een trap vanuit de tuinen. De tuinen zijn 335 jaar terug in de nog steeds bestaande vorm aangelegd. Volgens de wensen van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II Stuart. Ze zijn niet alleen aangelegd om bezoekers te verrassen (of misschien wel te pronken met…), maar zeker ook om zelf van te genieten.

De stallen

Aan het Stallenplein vind je nog steeds paardenstallen die ook gebruikt worden door het Staldepartement van de koning. In de koetshuizen staan diverse auto’s en koetsen. Sommige zijn onlangs nog gebruikt. Prins Hendrik was dol op auto’s. Maar er staan ook sledes en bijzondere rijtuigen waar de Oranjes bij belangrijke evenementen in rondreden

Paleis het Loo. Koninklijk Park 16, Apeldoorn.

Kijk op de website voor de bijzondere activiteiten zoals concerten, kostuumshows en de  prinsen- en prinsessendagen.
www.paleishetloo.nl

Parkeren. Het dagtarief voor parkeren is 7,50 euro per voertuig. De parkeerplaats is open van 09.00 tot 18.00 uur. Het makkelijkste is het de kaarten online te reserveren, vooral bij het parkeren is dat makkelijk want op kenteken gaat vervolgens de slagboom open.

Bericht augustus 2023

menu