‘Overlast voor bewoners Aldenhof bij isolatie woningen’

In een artikelenreeks volgt de Dukenburger verschillende grote onderhoudsprojecten waarbij onderhoud en ontwikkelingen naar gasloos wonen gezamenlijk worden opgepakt. Vorige keer was de aandacht gericht op Vijverhorst. Nu op Aldenhof.

“We moeten onze huizen beter isoleren” is vaak een uitgangspunt in de voorbereiding naar gasloos wonen. In Aldenhof en straks in Meijhorst neemt woningcorporatie Talis dit uitgangspunt in onderhoudswerkzaamheden altijd mee. Dat gaat niet zonder overlast voor bewoners. Een aantal reacties van huurders en ook eigenaren van naastgelegen woningen in Aldenhof.

Daken niet op gelijke hoogte.

Al meer dan twintig jaar worden huurhuizen verkocht. Eerst om ‘wijken op te waarderen’. Later vanwege strenge eisen en heffingen vanuit Den Haag. Door al die verkopen blijken daken van naastgelegen huurhuizen niet op de gangbare manier (het op het dak leggen van een beschermende laag) geïsoleerd te kunnen worden. Er zouden hoogteverschillen ontstaan tussen huur- en koopwoningen. Daardoor bestaan risico’s op onderhouds- en lekkage problemen bij huisovergangen. Huurders hebben opdracht gekregen hun hele zolder leeg te halen zodat daken van binnenuit geïsoleerd kunnen worden.

Pijnlijk.

Er ligt een grote tijdsdruk op het isolatieproject in Aldenhof. Projectleider Denny Berends van Quadrant geeft aan dat hij pas zes weken voordat een woning aangepakt wordt bij bewoners op bezoek kan gaan. In die zes weken moeten huurders vervolgens hun zolder leeghalen. Dat is een gigantische klus. Een voorbeeld van wat dit allemaal betekent voor huurders is het pijnlijke verhaal van Theo en Ria Sanders over het moeten afbreken van Theo’s levenswerk: een Amerikaanse modelbaan op zolder. “We hebben de zolder moeten leeghalen. We wonen 44 jaar in Aldenhof. Dus je kan je voorstellen wat dat betekent”, vertelt Theo. “Ik ben op die zolder dertig jaar bezig geweest met mijn grote hobby: het bouwen van een modelspoorbaan. Deze modelbaan in spoor H0 moest helemaal worden afgebroken. Ik ben begonnen met de bouw toen mijn dochter, die in de Verenigde Staten woont, specifieke Amerikaanse spoormodellen en accessoires opstuurde. Bij de modelbaan ging ik zelf van hout huisjes, industriegebouwen, stations en bijvoorbeeld een zagerij nabouwen. Ik koos ervoor om alles in het tijdsbeeld van de jaren 60 te kopiëren inclusief seinen en wissels. Alles op schaal H0 (1 op 87), de standaardschaal in de modelwereld. En de hele baan was al gedigitaliseerd.”

Op verkeerde been gezet.

Theo en Ria vervolgen: “De modelbaan moest opeens onder grote tijdsdruk worden afgebroken. Maar daarna gebeurde er niets. We zijn op het verkeerde been gezet door afwijkingen in de planning van het groot onderhoud.” Zij zeggen tot nu toe geen idee te hebben wanneer hun huis aan de beurt is. Ook onrust bij eigenaren Ook roeren zich inmiddels enkele eigenaren van koopwoningen met klachten over communicatie met woningcorporatie Talis. “De informatie over wat er gaat gebeuren is erg traag. Het meeste moet je horen van werkmensen. Pas op het laatste moment komt er een brief.” Daarnaast blijkt er onvrede over de oplossing die als dakovergang is gekozen tussen huur- en koophuizen. Hierbij krijgt het huurhuis over de hele breedte nieuwe dakpannen. De overgang van nieuwe naar oude pannen wordt echter binnen de maten van het koophuis gecreëerd. Een huiseigenaar vraagt zich af: “Leg je zo niet toekomstige storingen met lekkages automatisch bij kopers van de woningen? Je mag alles doen als je maar binnen de maat van je eigen bezit blijft.” Op sociale media zijn vergelijkbare geluiden te lezen. Bewoners van koophuizen zeggen zich nu te willen organiseren.

Wederhoor.

De redactie is vervolgens voor wederhoor op zoek gegaan naar meer informatie over het onderhoudsproject (met in het achterhoofd de compleet ogende openbare informatie over het Jerusalemproject in Heseveld). Maar helaas: de werkzaamheden in Aldenhof staan nog niet op de kaart of op de website van woningcorporatie Talis. Laat staan bij het overzicht groot onderhoud. In het volgende nummer van de Dukenburger wil de redactie daarom Talis rechtstreeks laten reageren op deze bewonersklachten. De redactie wil in dat artikel ook bewoners aan het woord laten, die positieve ervaringen hebben bij dit project.

Bericht juni 2021

 

menu