‘Oud is in 5’

Ouder worden is mooi, bijzonder en brengt kansen met zich mee, maar ook uitdagingen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Het is waar dat ouder worden ook komt met beperkingen. Een mooi moment om eens naar je huis te kijken is als de kinderen de deur uitgaan of als je tegen het pensioen aanloopt. Vragen die dan gelijk opkomen zijn: vind ik mijn huis nog plezierig en comfortabel? Deze aanpassingen kun je zelf (laten) doen voor lage kosten.

Beugels

Als je meer moeite hebt met lopen, dan kun je beugels plaatsen op verschillende plaatsen in huis. In de badkamer of bij het toilet. Aan de bovenkant van de trap. Maar denk ook aan de voor- en achterdeur. Dat is wel zo makkelijk bij het op slot draaien van de deuren of als je over een wat hoge drempel moet.

Drempels weg

Waar je ook aan kan denken is om de drempels te verwijderen.

 Bijkomend voordeel is dat dit zorgt dat een eventuele robotstofzuiger nog beter en makkelijker zijn werk kan doen. Laat daarbij vooral geen losse kleedjes liggen waar makkelijk over te struikelen valt. Dit geldt voor het hele huis, inclusief badkamer en toilet. Er bestaan handige systemen die kunnen helpen bij het bedienen van de thermostaat en het sluiten van de gordijnen. En natuurlijk de al genoemde robotstofzuiger. Deze handige apparaten worden niet alleen steeds beter, maar ook goedkoper. Voor de tuin is er een robotgrasmaaier. Deze is meestal te bedienen vanaf een tablet of smartphone. Of via een smartspeaker met uw stem.

Verlichting

Verlichting is belangrijk om ’s avonds, maar vooral ook ’s nachts, makkelijk de weg te vinden.

 Een lichtspoor over de grond van het bed naar het toilet bijvoorbeeld. Maar er bestaan ook lichtgevende contactwanddozen die het zicht en de oriëntatie vergemakkelijken. En dan goede buitenverlichting, liefst met sensoren voor en achter. Dit schrikt ook inbrekers af.

Keukenapparatuur

Je kunt ook eens kijken naar de apparatuur in de keuken, zoals de oven of magnetron. Kunnen die bijvoorbeeld op een hoogte geplaatst worden zodat u niet al te veel hoeft te bukken?

Slimme deurbel

Slimme deurbellen zijn er in alle soorten en maten, van simpel tot geavanceerd. Een eenvoudige variant heeft een deurbel met camera die een foto maakt zodra iemand aanbelt. Zo ziet u op de monitor wie er voor de deur staat. Maar écht slimme deurbellen kunnen meer: ze hebben bewegingssensoren en u kunt via een app videobellen met degene die voor de deur staat.

Bericht juni 2023

menu