‘Oud is In 2’

Door Leo Venderbosch van de ANBO.

Pas op voor nepcontroleurs van rookmelders. Onlangs zijn rookmelders in huis verplicht gesteld. Goed voor de veiligheid, maar ook weer een nieuwe kans voor criminelen om binnen te komen. Want ze kunnen aanbellen en bijvoorbeeld zeggen dat men komt controleren of er rookmelders aangebracht zijn. Zo probeert men in huis te komen. Een nieuwe babbeltruc dus. In principe is de gemeente verantwoordelijk om te controleren of er rookmelders zijn geïnstalleerd.

Vraag om legitimatie en laat niemand binnen, bij vermoeden dat er een oplichter op de stoep staat, bel de politie om hiervan melding te doen. Er is grote kans dat de oplichter het ook de buren gaat proberen.

Rookmelders zijn goed zelf te controleren. Druk regelmatig, ongeveer 1 x per maand, op de testknop. Bijna alle rookmelders hebben deze testknop aan de zijkant of in het midden van de rookmelder. Deze dien je ingedrukt te houden totdat het alarm afgaat. Als deze dan dus niet afgaat of te zacht afgaat, moeten de batterijen vervangen worden.

Coalitiakkoord

‘Ons Nijmegen, stad van iedereen’. Is het motto van de nieuwe coalitie. Hier enkele punten die voor de ouderen belangrijk kunnen zijn:

 

1. “Huishoudens die te maken hebben met energiearmoede krijgen prioriteit.”

2. “We zorgen ervoor dat de zorg voor ouderen dichtbij huis komt en beter bereikbaar wordt.” Ouderen als groep zijn slechts één keer genoemd, maar gezien het feit dat het motto is ‘Ons Nijmegen, stad van iedereen’ vertrouwen we daarop. Belangrijk is dat we de drie-generatie-maatschappij in elkaar laten overlopen en deze niet naast elkaar zetten. Dertigduizend Nijmegenaren zijn ‘de 65’ al gepasseerd. De hoop is ook dat deze coalitie zorgt voor een seniorenvriendelijk Nijmegen.

3. “We maken in de wijken meer plekken om elkaar te ontmoeten, te sporten en te spelen.” Voor onze wijken erg belangrijk. Men roept op om ideeën en voorstellen hiervoor aan te dragen.

4. “We zorgen ervoor dat de zorg voor ouderen dichtbij huis komt en beter bereikbaar wordt.” Mantelzorg, buurtzorg, veiligheid, zelfstandig blijven wonen: allemaal zo belangrijk.

5. “Er komt een onafhankelijke ombudsman (m/v/x).” In veel gemeentes was die er al en al langer geleden had Nijmegen die ook. Voor Nijmegen een goed initiatief.

Bericht januari 2023

menu