‘Openluchtmuseum boerderij Erve Kots’

Zomer tip

Sinds mei 2022 heet het zelfs officieel het ‘Achterhoeks Openluchtmuseum’. De naam Erve Kots komt van de laatste bewoner van de boerderij, meneer J.H. Kots. Als vrijgezel stierf Kots in 1934, een boerderij achterlatend die, toen al terug in tijd ging. Twee jaar later in 1936 ontving de boerderij al de officiële erkenning als oudheidkundig museum. Deze locatie werd rond 1500 al bewoond. Inmiddels is de oude boerderij al drie generaties eigendom van de familie Weenink, nu beheert door een stichting. Naast het museum is er een pannenkoekrestaurant met zalencentrum.

Op het terrein van het museum vind je onder andere een houtzagerij, oliemolen, kolenbrandershut en een kleine brouwerij. In de schoppe (schuur) staan veel landbouwwerktuigen, karren en wagens. Verspreid op het museum staan diverse boerenwagens, ploegen, machines en je vindt er veel gebruiksvoorwerpen. Die komen vaak ook van de boerderijen uit de omgeving. Een kant van de schoppe was oorspronkelijk een schaapskooi.

Demonstraties

Er zijn regelmatig demonstratiedagen, dan wordt er getoond hoe de boer vroeger met de dieren werkte, terwijl de boerin stof weefde in de spinnerij. Dan kun je ook zien hoe klompen gemaakt werden. Soms is zelfs te bekijken (en proeven) hoe vroeger pannenkoeken werden gebakken.

Tegenover het museum is een kaasboerderij en landwinkel genaamd ‘Weernink’. In de brouwerij van het museum wordt Achterhoeks bier gebrouwen.

Achterhoeks Openluchtmuseum. Eimersweg 4. 7137 HG Lievelde. 0544 371 691

Openingstijden, dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

info@ervekots.nl  www.ervekots.nl

Bericht augustus 2023

menu