‘Opening muurschilderingproject’

Direct na de zomervakantie werd er een start gemaakt met het beschilderen van de twee Dukenburgse viaducten. Als eerste in de verbinding tussen Zwanenveld/Lankforst en later bij Malvert/Weezenhof. Op vrijdag 4 november om 14.00 uur volgt de opening door wethouder Vergunst bij de 12e straat Zwanenveld. Het ontwerp voor de muurschilderingen is van Johan Moorman in samenwerking met de werkgroep ‘Kunst in de tunnels in Dukenburg’, die al vanaf begin 2021 met dit project aan de slag was.

In de Dukenburger nummer 8-2022 vind je op de middenpagina’s uitleg van de motieven. Ook is er een uitleg en podcast klik hier voor de link en op de QR-code bij de muurschilderingen. En voor wie niet kan komen zijn klik hier de foto’s van Zwanenveld/Lankforst en klik hier de foto’s van Malvert/Weezenhof.

Wie is Johan Moorman?

 

Johan Moorman is een zeer veelzijdig Nederlandse kunstenaar, geboren en getogen in Eindhoven. Als kind wilde hij Formule 1-coureur worden. Tot zijn achttiende heeft hij veel gekart en deed toen mee aan Europese en wereldkampioenschappen. Na die periode heeft hij een opleiding gevolgd aan de Willem de Kooning (kunst-)Academie in Rotterdam. Daar ging een wereld voor hem open; hij leerde er grafisch ontwerpen. De poster voor de legendarische concertserie Kraftwerk 3D in het Evoluon in zijn eigen lichtstad vormde de start van Johans loopbaan als beeldend kunstenaar. Dankzij een experimentele werkwijze, gebruikmakend van multimedia, ontwikkelde Johan een geheel eigen stijl.

Inspiratiebronnen

Bij zijn ontwerpen laat Johan zich inspireren door arcade games met dikwijls patronen uit de jaren 80 vorige eeuw. Een dynamische wereld waarin van alles gebeurt. De afbeeldingen geven het gevoel speelplaatsen te zijn met volmaakt evenwichtige voorwerpen en vormen; een avontuurlijke wereld die het verdient ontdekt te worden. Ook de cryptografische werken van Maurits Escher en oude Legofolders zijn voor Johan bronnen van inspiratie. Kenmerkend voor de Eindhovense beeldend kunstenaar is wel dat zijn ontwerpen bijzonder kleurrijk zijn. Voor Dukenburg zijn de ontwerpen voor de tunnelwanden gebaseerd op de geschiedenis van ons stadsdeel, in Dukenburg voorkomende activiteiten en Dukenburgse verhalen. Johan biechtte op dat hij zich soms een monnik voelt als hij in zijn studio bezig is met ontwerpen. Hij houdt niet van al teveel vergaderen, niet te veel afleiding, geen uitgebreide lunches. Aan het werk is hij net een stoomtrein met de nodige tijd om op gang te komen, maar dan wel doordenderen.

Werkwijze

Johan heeft inmiddels een flink aantal wandschilderingen aangebracht in binnen- en buitenland. Onder meer een groot werk in Washington D.C. in de Verenigde Staten. Recentelijk heeft hij een aantal tunnels in Eindhoven voorzien van afbeeldingen. Johan werkt met een grote groep vaste medewerkers. Hij zet zelf de grote lijnen uit en krijgt dan assistentie bij de verdere invulling. Ook in Dukenburg zal er dus een groep kunstenaars onder zijn leiding aan de slag gaan. Telkens zal er aan één kant in de tunnel het trottoir worden afgezet. Vanaf de overkant kan dan het werk van Johan en zijn medewerkers worden gevolgd.

Bericht november 2022

menu