‘Opbouwwerker Pieter Pelser’

Oog voor elkaar

In een serie besteedt de Dukenburger aandacht aan activiteiten die bewoners met elkaar verbinden. Voor en tijdens 50 jaar Dukenburg is Oog voor Elkaar ontstaan. Dat netwerk brengt door middel van concrete activiteiten bewoners bij elkaar en verbindt hen met allerlei initiatieven en instanties dicht bij huis in Dukenburg. Aan het woord: Pieter Pelser. Sinds enige maanden, in dienst van Bindkracht10, werkzaam als opbouwwerker voor Dukenburg. Opvolger van Ruben Allen, die hier jarenlang actief was (maar voor Zwanenveld werkzaamheden blijft verrichten). Kort geleden kwam een uitnodiging binnen van Pieter voor een bijeenkomst van het netwerk Oog voor Elkaar. Een goede reden voor een gesprek met hem. Over zijn ervaringen. Over opbouwwerk.

‘Zo dicht mogelijk bij de praktijk in de wijk’

Ondersteunen en verbinden

Pieter, wat doe je als opbouwwerker? Kunnen we acties verwachten? Op de barricade om iets voor elkaar te krijgen? “Nee”, aldus Pieter. “Dat deed een opbouwwerker dertig tot veertig jaar geleden.

 

Nu ligt het accent vooral op signaleren, ondersteunen en verbinden van bewoners in de wijk. Niet alleen door een luisterend oor, maar ook door contacten te leggen en/of door te verwijzen naar instanties die kunnen helpen.”

Concreet?

Pieter: “Opbouwwerk wil bewoners ondersteunen. Bijvoorbeeld bij hoe bewoners in eigen buurt elkaar beter kunnen ontmoeten (een grote wens hier). Hoe kunnen Dukenburgers geholpen worden zaken voor elkaar te krijgen? Hoe kunnen passende voorzieningen gemaakt worden waar behoefte aan is? Bijvoorbeeld speelvoorzieningen in openbare ruimtes. Het is knap ingewikkeld de juiste weg te vinden. Daarbij komen financiën (of liever het gebrek daaraan) om de hoek kijken. Je hebt hiervoor mijnwijkplan.nl maar dat systeem blijkt nogal eens lastig te hanteren voor bewoners. Het valt op dat Dukenburg veel openbare (groene) ruimtes kent waar nooit mensen te zien zijn. Dat heeft ook mijn aandacht. Daarnaast is diversiteit een belangrijk onderdeel van mijn werk. Er wonen veel verschillende bevolkingsgroepen bij elkaar. Met – inderdaad – een diversiteit aan wensen. Daarin kun je als ondersteunende opbouwwerker wat betekenen. Samengevat: een opbouwwerker signaleert, ondersteunt en verbindt bewoners om vanuit eigen wensen en behoefte de eigen omgeving te kunnen verbeteren. Maar een opbouwwerker is geen ombudsman.”

Verschillen

“Niet iedereen heeft hetzelfde beeld van een opbouwwerker,” vervolgt Pieter. “Dat heb ik in vorige werkzaamheden al kunnen ervaren. Dat geldt voor zowel bewoners als instanties. Te midden van alle verschillen heb ik geleerd zo dicht mogelijk bij concrete zaken van alledag te blijven. Ik heb jaren praktische ervaring opgedaan in wijken/dorpskernen. Als vrijwilliger of beroepskracht in onder andere Hernen, Bottendaal en Venlo. De poten in de klei houden. Rondfietsen, met mensen aan de praat raken, vragen stellen, overleggen met instanties. Dan ga je begrijpen wat echt nodig en mogelijk is. Dan kun je verbinden.”

Je bent niet onbekend in Dukenburg?

Pieter: “Nee. Ik woon in Lent. Geboren en getogen in Lindenholt. Door vrienden ben ik al vroeg in aanraking gekomen met onder andere scoutinggroep Karel de Stoute. En met Dukenburg. Ik ben altijd een groot natuurliefhebber geweest. Dat is een van de redenen waarom ik me hier zo thuis ben gaan voelen. Er is hier veel gaande. Dukenburgers geven duidelijk hun mening. Je weet snel waar je aan toe bent.” Maar? “Er is een hoop frustratie dat eruit moet”, aldus Pieter. “Dat leidt soms tot een sterk wijzij denken. Bijvoorbeeld Dukenburg tegen de stad of Nijmegen-Noord. Dat is niet zomaar weg. Achter die frustratie zit een hoop energie. Er zijn hier veel instanties actief. Om dat allemaal zijn plek te geven en te verbinden. Daar werk ik aan. Ik ga graag in gesprek over ideeën of vragen om samen te werken aan een mooie en fijne woon- en leefomgeving in Dukenburg. Spreek me daar gerust op aan als je me ziet in de wijk.” Aldus Pieter. Rustig, maar met veel overtuigingskracht.

Voor contact: pieter.pelser@bindkracht10.nl of bij Stip. Elke werkdag ’s ochtend in Wijkcentrum Dukenburg te Meijhorst.

Bericht november 2019

menu