Zomer tip.
Oorlog hoort in een museum. Zo laat ‘terecht’ het ‘Oorlogsmuseum Overloon’ weten. Het museum ligt in de bossen op de grens van Noord-Brabant en Limburg een streek waar na ‘Operatie Market Garden’ zwaar gevochten is. Duitse troepen probeerden vanuit Venlo de ontstane corridor van de geallieerden te doorbreken. 26 september 1944 startte het Duitse offensief.
Toen geëvacueerde bewoners in 1945 terugkwamen in hun (verwoeste) Overloon troffen ze een enorme hoeveelheid achtergebleven materiaal aan. Een aantal bewoners verzamelde op initiatief van oud-ambtenaar Van Daal al veel materiaal. Ze kregen de hulp van de pastoor en burgemeester voor hun idee een museum op te richten over wat er in en rond hun dorp allemaal gebeurd was. En zo opende al op 25 mei 1946 het museum voor het publiek. Het was het eerste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.
Geschiedenis
Je begint je bezoek met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, hoe het zover heeft kunnen komen. Aandacht voor het Koninklijk huis, hun vluchtauto staat in het museum. Maar ook aandacht voor het verzet, de onderdrukking. Maar vooral wat er in de streek rond Overloon is gebeurd.
Materiaal
De ‘Slag bij Overloon’ was één van de zwaarste veldslagen in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het museum laat veel voertuigen en materiaal uit die tijd zien, onder andere Britse en Amerikaanse tanks en een Duitse Panther-tank. Veel materieel werd vanaf 1945 verzamelt met voertuigen en kanonnen die op het slagveld van Overloon achtergebleven waren. Daarna aangevuld met materiaal wat de geallieerden in Europa achterlieten. Ook droegen particulieren hun collecties over. Zo kwam in 2006 met de Jaap-de-Groot-collectie in het museum en de munitieverzameling van Ben Junier.
Na eerst de slag om Overloon kwam in latere jaren de nadruk steeds meer bij de Tweede Wereldoorlog in algemeen. Ook staan er een klein aantal voertuigen uit de periode van Koude Oorlog.
Lancaster
Bijzonder is de tentoongestelde Britse Lancaster die in 2021 bij de collectie kwam vanuit het Belgische Glabbeek. In de vorm van ruim 2000 grote en kleine stukken van het wrak dat na opgravingen van het in 1945 gecrashte vliegtuig in 2016 gevonden waren. De resten van deze Lancaster NN775 zijn op een nieuwe schans gelegd in de militaire hal van het museum. Heel indrukwekkend, omdat het een toestel was van 31 meter breed en 21 meter lang. Nu is heel goed te zien hoe groot voor die tijd maar hoe nietig in onze tijd dit toestel is. Van de 7377 gebouwde toestellen met steeds zeven bemanningsleden stortten er alleen al in Nederland 431 neer. In totaal haalden 3249 toestellen de thuisbasis niet meer. Het toestel werd, mede door zijn voor die tijd grote laadvolume tot ver na de oorlog gebruikt, zo vlogen er ook Lancasters mee in de luchtbrug op Berlijn.
Oorlogsmuseum Overloon. Museumpark 1 5825 AM Overloon. 0478-641 025. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 uur op maandag tot en met vrijdag en 11.00 uur op zaterdag en zondag en sluit om 17.00 uur.
Vanaf de A73 afslag 7 (Vierlingsbeek, Overloon). In Overloon tweede weg links en dan opnieuw de tweede weg links. Er is een gratis parkeerplaats bij het museum.
Bericht augustus 2024