‘Ook nieuwe huizen moeten een gasleiding krijgen’

Test locatie in Uithoorn

Je hoort het van meerdere kanten: “Waterstof is de toekomst, daarom zouden ook nieuwe huizen een gasaansluiting moeten krijgen”. Anderen verwijten overheden van kokervisie door nu gas helemaal uit te bannen en nieuwe woningen niet meer aan te sluiten op het gasnet. Hierdoor dreigen bewoners overgelaten te worden aan monopolisten die warmtenetten beheren zoals momenteel speelt in Nijmegen Noord.

All-Electric, het andere alternatief zal veel dure aanpassingen aan de woningen betekenen. Veel huiseigenaren zullen dit niet op kunnen brengen. Er schuilen dus andere kanten aan de huidige politieke keuze, let wel niet die milieu keuze! We zullen van de fossiele brandstoffen af moeten, stoppen met het opstoken van onze aarde.

Toch gas? Ja, maar dan ander gas. Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel, ook koken met waterstof is technisch mogelijk.

In september 2020 voerde netbeheerder Stedin een test uit in veertien sloopwoningen in Uithoorn. In deze huizen werden de aardgasleidingen aangepast en werden waterstof cv-ketels geplaatst. De test duurde twee weken en leerde dat de woningen goed te verwarmen waren met waterstof. Stedin werkte bij de test samen met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNV GL. Feenstra voerde werkzaamheden uit en Nefit Bosch en Remeha leverden de waterstof cv-ketels.  

“De eerste conclusie is dat we naast de theorie nu ook in de praktijk hebben aangetoond dat bestaande (aard)gasleidingen naar waterstof omgebouwd kunnen worden”, meldt projectleider Frank van Alphen van Stedin. “De tweede conclusie is dat we met deze ombouw hebben ervaren dat de aanpassingen aan het bestaande gasnet minimaal tot geen waren.” Bron en foto’s: Waterstof Magazine Klik hier voor het artikel

 

In het NOS journaal van 28 december 2020 was het volgende item te zien: ‘Noordelijke provincies willen dat waterstof banenmotor in regio wordt’. Klik hier voor het artikel op de NOS website

Bericht december 2020

menu