‘Oogstfeest Zwanenveld’

De tuin rondom de Vlechting in Zwanenveld wordt met de dag mooier. De verzorging is dan ook in bekwame handen van een hoveniersbedrijf, terwijl meerdere vrijwilligers hun steentje bijdragen. Zoals Gertjan en Rein.

Twee jaar geleden werd besloten om op een zonnig plekje naast het overkapte buitenterras een moestuin aan te leggen voor de leerlingen van de Prins Mauritsschool. De groepen 6 zijn daarbij de gelukkigen om ermee aan het werk te gaan. Elke drie kinderen beheren een lapje grond van 1,20 bij 2,50 meter. Tussen de bedden voor het gewas zijn smalle looppaden vrijgehouden, zodat de jongens en meisjes makkelijk bij de plantjes kunnen komen. Vanaf het zaaien tot en met het oogsten zijn zij verantwoordelijk voor hun akkertjes, die zij klinkende namen gaven. Face Book en Rock Stars om er twee te noemen. In de schoolgangen hoorde je de afgelopen periode: “Hoi, we gaan naar de moestuin van de Vlechting.” Waarop Ledia Bagijn van Bindkracht10 als coördinator op de Brede School de leerlingen uitnodigde een overkoepelende naam voor de groenten-, fruit-, kruiden- en bloementuin te bedenken.

Daar kwam uit: Moestuin de Zonnevlecht. De naam op het bord werd tijdens het oogstfeest op vrijdagmiddag 30 juni onthuld door de jongste en de oudste aanwezige leerling. De meisjes vormden een kleurig plaatje tussen de goudsbloemen en de afrikaantjes om hen heen.

  Eén patatje met Het oogstfeest vond niet alleen in de middaguren plaats. In de ochtend hadden de 24 leerlingen van groep 6 met uiteenlopende ingrediënten uit hun tuintjes vier verschillende hapjes gemaakt. Om te leren hoe je de opbrengst van de oogst kunt verwerken. Toen dus in de middag een bewoner van de Vlechting zijn scootmobiel afremde in de tuin en bij de kinderen een patatje met bestelde, kon de basisschooljeugd hem een doordacht antwoord geven. “Wij hebben aardappels geteeld en geoogst. Die kunt u zelf schillen, in reepjes snijden en frituren.” Maar kant en klare frietjes, nee dat werd het hier even niet.

Wat er groeit en bloeit

Aardappels, patat, frietjes kwamen al ter sprake. Enkele piepers waren eerder geoogst, samen met bietjes, wortels, tuinbonen, spinazie en radijsjes. Voor de hapjes natuurlijk. Nog volop in de groei was de broccoli. Deze groente werd door een vrijwilligster van de school tuin het Hatertse Hofje op het terrein van Yuverta vmbo (voorheen Helicon) gekweekt en overgeplant in moestuin de Zonnevlecht. De 30e juni vormden de broccoliplanten nog een haagje voorlangs de tuintjes. Op het programma stond dus ook het oogsten van de aardappels, waarbij de opbrengst in zakjes werd verzameld. De verzorgers van het perk waar de grootste en zwaarste aardappel werden gevonden waren de winnaars. De totale oogst aan gewassen mocht mee naar huis. Terwijl vóór het werken in de moestuin geduldig in de zon was gewacht op de komst van 28 leerlingen uit groep 5, werd aan de 6e-groepers gevraagd wat de werkwoorden zaaien, schoffelen, mesten, verzorgen en tenslotte oogsten betekenen.

Beleef en weet

Onder deze titel is Annerie Rutenfrans de coach/ondersteuner van de moestuin op het terrein van de Vlechting. Beleef en weet is het motto van haar levenswerk. “Ieder kind verdient een schooltuin. Om de natuur te kunnen beleven’ (in beleef komt dat terug) ‘en te leren hoe ze met de gewassen moeten omgaan om ze later te kunnen eten.” (In ‘weet’ zit, raad maar eens … eet, red.) Annerie, met haar adviesbureau Beleef&Weet, heeft in Nijmegen meerdere schooltuinen en -pleinen helpen ontstaan en ontwikkelen, met de nadruk op biodiversiteit en duurzaamheidseducatie. Op internet is veel meer informatie te vinden over de werkzaamheden en bevlogenheid van Annerie. Je hoeft maar te Googlen op haar naam. In een volgende Dukenburger laten wij Annerie meer vertellen over haar werk. Bij het oogstfeest van de Prins Mauritsscholiertjes in de versierde tuin van de Vlechting was een belangrijk leermoment ingeruimd dat uitstekend met beleef en weet kan worden aangespoord. De jongens en meisjes uit groep 6 gingen bij hun eigen lapje grond staan om de leerlingen uit groep 5 in te werken. Want zo gaat dat in de toekomst voortdurend. Groep 6 gaat naar 7 en zegt moestuin de Zonnevlecht vaarwel. De nieuwe groep 6 zwaait in het schooljaar na de zomervakantie de scepter over alles wat er in hun tuintje gaat groeien en bloeien. In een soort van estafette worden het tuingereedschap én de opgedane kennis overgedragen, de toekomst tegemoet.

Bericht september 2022

menu