‘Oog in oog met Paramaribo’

Historicus Eric Kastelein neemt je mee naar verschillende perioden van het land waarin diverse bevolkingsgroepen onder steeds andere omstandigheden, soms zelfs zeer gruwelijke, in het land kwamen en daar een leven leidden waarbij sommigen de dood vonden doordat ze voor anderen opkwamen. Zo is er het verhaal over de moord op 664 Afrikanen in 1738 aan boord van een slavenschip voor de kust van Suriname. Bij de onlusten op plantage Zorg en Hoop in 1884 wordt de jonge Brits-Indische contractarbeidster Janey Tetary in haar strijd voor rechtvaardigheid door Nederlandse militairen doodgeschoten.

Maar ook waren er personen die in de loop der tijd bijzondere prestaties hadden verricht voor hun medemens of het land. Bijvoorbeeld Johannes Helstone (1853-1927), een wereldberoemde componist die recentelijk weer in de belangstelling staat.

Foto’s en video

De werkgroep ‘Caribische en Aziatische Cultuur Nijmegen’ organiseert de middag. Tijdens de lezing zijn ruim honderd foto’s en een paar korte video’s te zien. Een daarvan met een wandeling door het prachtige Paramaribo.

Wijkcentrum Dukenburg. 10 februari 2024. 13.00 uur. Toegang gratis een vrijwillige bijdrage mag!

Bericht januari 2024

menu