‘Onze grootste zangvogel: de kraai’

Het zal je maar gezegd worden. Zingen als een valse kraai, met kleren die je niet staan zie je eruit als een bonte kraai, een enkele kraai dicht in je buurt brengt ongeluk. En dat over vogels die niet alleen intelligent zijn maar die ook over een groot aanpassingsvermogen beschikken.

Om daarvoor in de stemming te komen is het aardig om op YouTube het filmpje over ekster Molly en hond Peggy te bekijken (jeugdjournaal YouTube peggyandmolly). Vooral het geblaf van Molly is indrukwekkend.

Ekster

Blaffende eksters kom je niet zoveel tegen. Schel roepende kraaiachtigen wel.

In Dukenburg zie je overal eksters, een soort kraai die je gemakkelijk herkent. Zwarte kop, wit lichaam, lange zwarte staart en een glanzend verenkleed. Ze bouwen een rond nest hoog boven in de bomen. Het nest is opgebouwd uit takjes, modder, stukjes plastic en wat de vogels zoal in de buurt kunnen vinden. In het nest is het warm en droog, met veertjes en haren zodat de jongen het zo comfortabel mogelijk hebben.

Kauw

Kauwen zijn wat kleinere kraaiachtigen. Je herkent ze vooral aan hun blauwgrijze ogen en hun wat lichtere achterhoofd. Als kauwen een geschikte partner hebben gevonden blijven ze een leven lang bij elkaar. Ook aan hun familie en aan de woonplaats is een kauw trouw.  Als een familie een geschikte woonomgeving heeft gevonden kunnen ze daar jaren blijven. Op de Hatertseweg, in de buurt van het winkelcentrum, zie je daar een mooi voorbeeld van. Waarschijnlijk zijn de schoorstenen en dakranden daar voor kauwen heel aantrekkelijk. Ze scharrelen daar in ieder geval al jaren rond -en ruimen al rond pikkend heel wat rotzooi op.

Gaai

Gaaien (die vroeger de meer exotische naam Vlaamse gaai droegen) zie je wat meer in een omgeving met bomen. Ze houden veel van eikels. Let maar eens op, als er in de tuin geen eik staat maar je vindt wel eikels, is de kans groot dat er een gaai is langs geweest. Als een gaai eikels vindt propt hij ze in zijn wangen om ze op een geschikt plekje te verstoppen, bijvoorbeeld in jouw tuin. Voor slechte dagen heeft hij dan een leuke voorraadkast. Er zijn genoeg eikels die hij vergeet. Daarmee zorgt de vogel ervoor dat eiken zich vermeerderen.

gaai in de Haspel

Net als alle kraaiachtigen eten gaaien behalve eikels ook vooral insecten en alles wat ze zoal aan eetbaars kunnen vinden.

Zwarte kraai

Indrukwekkend, met een spanwijdte van wel een meter, is de zwarte kraai een bekende verschijning. Glanzend zwart, een zwarte snavel, met veertjes die tot op de snavel komen. Daaraan is de zwarte kraai te onderscheiden van de roek.

Behalve zwarte kraaien vind je in Nederland hier en daar nog bonte kraaien. Erg bont zijn ze niet: kop, vleugels en staart zijn net zo zwart als hun neven en nichten de zwarte kraaien, maar de romp is licht van kleur. Je ziet ze rond he Lauwersmeer en op Vlieland, maar ook daar zijn ze zeldzaam.

Roek

Een roek lijkt sterk op de zwarte kraai. Door het ontbreken van veertjes aan het begin van de snavel lijkt de snavel wat langer.

Raaf

Tot slot de raaf, een vogel die tot ieders verbeelding spreekt. Met een rond ijzeren brilletje op staat hij in menig kinderboek. Dat brilletje toont aan hoe intelligent de drager is en dat klopt ook: raven zijn – net als alle kraaiachtigen- goed in staat om zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Ze zijn wel groot en hebben een uitgestrekt leefgebied nodig. Dat is in een volgebouwd land als het onze lastig te vinden. Daarom vind je raven vooral in het oosten van Nederland.

Bericht mei 2024

menu