‘Ontluikende Natuur’

Sedert november van het afgelopen jaar regent ’t bijna onafgebroken. Ook in Dukenburg! Echte winters waarin ’t weken aaneen vriest en kinderen onafgebroken spelen in de sneeuw, kunnen we ons nauwelijks nog herinneren.

 

Wat doet deze klimaatverandering nu met de natuur? Welnu, als ’t eind februari is en we gaan met de camera de balans opmaken wanneer de weersverwachting enkele dagen met zon voorspelt.

Dat blijkt ’s-morgens als je om zeven uur de gordijnen opende, de scheen de zon al fel de huiskamers binnen. De oplichtende vuiligheid op de ruit namen we maar op de koop toe. De fotograaf ging aangetrokken door de zon naar buiten. Dukenburgers die de hond uitlieten genoten zichtbaar van ’t vroege zonnetje. Wel was ’t erg koud en menig medebewoner draaide de kachel op volle toeren gezien de rookpluimpjes boven de schoorstenen.

 Vogels spotten

In de tuinen deden diverse stadsvogels zich te goed aan het voedsel dat voor ze was neergelegd in vogelhuisjes en opgehangen in de bomen. Zo spotte we ondermeer kauwtjes, eksters, koolmeesjes, roodborstjes, merels en duiven. Later op de dag ontdekte de fotograaf narcissen, krokussen en sneeuwklokjes vrolijk wapperen in de zon. Het zonnige weer bleek helaas slechts van korte duur en werd nog te vaak onderbroken door nieuwe regen.

Maar toch ’t is onmiskenbaar, het voorjaar komt eraan.

Bericht maart 2024

 

 

menu