‘Onderwijs aan vluchtelingenjongeren’

Nijmegen laat opnieuw haar sociale hart spreken nu de behoefte aan opvang van vluchtelingen toeneemt. En jonge vluchtelingen hebben recht op onderwijs. Om zich te ontwikkelen en anderen te ontmoeten. Daarom wordt in Lindenberg in Aldenhof onderwijs gegeven aan vluchtelingenjongeren.


Voor kinderen van de middelbare schoolleeftijd is er normaal gesproken de internationale schakelklas. In Nijmegen het Pontem College. Deze school kan in ieder geval tot de zomervakantie het grote aantal nieuwkomers niet aan. Er is een gebrek aan docenten en opvangruimte.

Daarom is er een bijzonder initiatief ontstaan. Daarover sprak de Dukenburger met Wouter van Balveren van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ). De bibliotheek heeft, met ondersteuning van de gemeente Nijmegen, de handen ineen geslagen met andere instanties: jongerenwerkers van Bindkracht 10, Cultuurhuis de Lindenberg en New Rootz. Een sociale onderneming die zich richt op talentontwikkeling voor jongeren, in het bijzonder jonge statushouders.

De lindenberg als school

In de Lindenberg Aldenhof is het onderwijs- en ontwikkelingsproject gestart.

 Binnen de muren van dit gebouw wordt gewerkt aan het leren van de Nederlandse taal en digitale vaardigheden. Maar ook aan kunst en cultuur, dans en muziek. En er wordt sport beoefend op het aangrenzende sportpark Staddijk. Op vrijwillige basis kunnen maximaal 75 jongeren hieraan meedoen. Ze wonen verspreid door de stad. Er zijn alleenstaande jongeren en jongeren die in gezinsverband wonen, uit onder andere Eritrea, Syrië en Afghanistan. Tot aan Nijmegen Noord toe. Soms kost het wat moeite om er te komen omdat ze nog geen fiets hebben. Of nog niet weten hoe je er met de bus kunt komen.

Dinsdag na Pasen is het project begonnen. Het enthousiasme is tot nu toe groot, vertelt Wouter. “De kinderen leven helemaal op omdat ze nu weer sociale contacten opdoen.” Op werkdagen zijn ze tot maximaal 14.00 uur bezig. “Er wordt gewerkt rond thema’s zoals: eten en drinken, je lichaam, werken in de toekomst. Zo worden er dan Nederlandse woorden aangeleerd die bij het betreffende thema horen.” Leermaterialen worden aangeleverd door het Pontem College.

Interviews met leerlingen

In de volgende Dukenburger komen nog enkele leerlingen aan het woord om te vertellen over hun ervaringen. De bedoeling is dat ze na de zomervakantie wel kunnen instromen in het reguliere onderwijs van de internationale schakelklas.

Bericht mei 2023

menu