‘Nul op de meter in Meijhorst: Hoe gaat het nu?’

Nul op de meter in Meijhorst: Hoe gaat het nu?

Energietransitie (overgang naar nieuwe energie) gaat niet zomaar. Dat blijkt uit gesprekken met bewoners, bestuurders van gemeenten, woningbouwcorporaties et cetera. In Dukenburg geldt dat voor het nul-op-de-meter-pilot in Meijhorst voor 132 woningen. Zwanenveld en Lankforst komen binnenkort aan de beurt. In een serie wil de Dukenburger bewoners, partijen en instanties aan het woord laten, die dagelijks te maken hebben met energietransitie. We spreken mensen uit de pas gerenoveerde Portaalhuizen in Meijhorst.

Een tussenstand

Wat heeft de warmte van deze zomer voor uitwerking? Het was niet warm deze zomer, het was heet! Toen het begin augustus wat dragelijker werd, was het tijd eens navraag te doen.

 

Nou begint praten over het/dit weer meestal met een zucht en een klaagterm, maar als je op de huizen wijst komen ook spontaan wat dingen naar voren waarover gegiecheld wordt: ‘Het was zo warm dat m’n deurbel eraf viel’, was zo’n reactie. Het draadloze deurbelsysteem maakt gebruik van een geplakte buitendrukknop Het plaksel was niet bestand tegen de hitte. Een volgende bewoner gaf aan: ‘En bij die harde regenbuien stond mijn brievenbus vol water.’ Klein leed dat in de na-oplevering verholpen zal moeten worden.

Comfortabel

In de winter blijft het comfortabel en warm wanneer deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten blijven. Hoe zou dat op warme dagen zijn? In een thermosfles kun je toch ook koude dranken koud houden? ‘Voor een enkele warme dag gaat die vlieger wel op. Voor de hittegolf die we nu hebben gehad helaas niet’, verzucht een bewoner. ‘Met alle ramen open was het ’s nachts nog 26 graden. ’s Morgens werd ik om vijf uur badend in het zweet wakker.’ Nu heeft het nul-op-de-meter-project wel een systeem om de huizen in de winter warm te houden maar het voorziet niet in een koelend effect. Hier is dus geen winst behaald. Het lijkt er zelfs op dat warmte eenmaal binnen ook nog eens slechter het huis uit te krijgen is. Wandelend door de wijk ontdek je al snel dat bewoners airco’s hebben geplaatst. Op eigen initiatief? Het moet haast wel, want in de renovatie is dit niet meegenomen.

Het is al langer bekend dat de aarde opwarmt en dat we in dat proces extremere weersomstandigheden krijgen. Deskundigen van het KNMI concluderen dat de temperaturen in hittegolven ook nog eens hoger zijn dan we ‘gewend’ waren. Hoogstwaarschijnlijk krijgen we veel vaker hittegolven, wellicht om het jaar. Bij de te volgen stappen in de komende energietransitie zal dus naast isolatie en een andere manier van opwekken van energie ook zeker gekeken moeten worden hoe we onze huizen koel(er) kunnen houden. Men spreekt bijvoorbeeld over balansventilatie. In eerste instantie moet het systeem verse buitenlucht voorverwarmen. Dit kan met de warmtepomp en met de warmte gehaald uit de lucht die uit huis wordt afgezogen. Maar in de zomer moet het systeem de warme buitenlucht eerst zoveel mogelijk afkoelen. Liever niet meer airco’s in de wijken. Deze stroomverbruikers zorgen daarnaast ook voor extra opwarming. Weer een uitdaging erbij.

Bericht september 2019

menu