‘Nijmegenaren in gesprek over vrijheid’

 Vrijheid, democratie is geen vanzelfsprekendheid hebben we het afgelopen jaar weer geleerd. De Tweede Wereldoorlog ligt 79 jaar achter ons. Maar we zien in Europa opnieuw een periode van oorlogsgeweld, bezetting, terreur. Het 4&5 mei comité en de openbare bibliotheek staan daarom deze maanden stil bij de betekenis van vrijheid in gesprekken met bekende Nijmegenaren

Op donderdag 13 april spraken pastor Joska van der Meer (foto) en de islamitische geestelijk verzorger Saïda Aoulad Baktit over vrijheid.

Luister klik hier naar het gesprek

Van der Meer is al meer dan 25 jaar pastor in de Ontmoetingskerk in Dukenburg. Haar drive is het respecteren van verschillen in de wijken. Ze werkt aan verbinden van eilandjes in Dukenburg met elkaar en beschouwt het zoeken naar raakvlakken als de kunst van samenleven. Baktit werkt in het Radboudumc. Ze startte ooit als schoonmaakster, studeerde bij en kreeg de Dalesprijs voor haar inzet voor de emancipatie van minderheden. Ze is actief als verbinder tussen verschillende culturen, tussen verschillende geloven. Haar motto: gun de ander wat je jezelf gunt. Annemieke Dannenberg draagt deze avond een gedicht voor.

President Roosevelt

Inspiratie voor de gesprekken wordt mede gevonden bij de vier vrijheden die president Roosevelt in 1941 benoemde: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees.

  De eerste gesprekken werden telkens opgeluisterd met muziek en gedichten en vonden plaats in de bibliotheek aan de Mariënburg op donderdagavond 23 maart en donderdagavond 13 april van 19.30 tot 20.30 uur. Op Bevrijdingsdag 5 mei volgt nog een gesrek in het middagprogramma. De gesprekken worden geleid door Rob Jaspers, oud-journalist, nog steeds columnist bij de Gelderlander en een van de makers van de wekelijkse podcast ‘Ien’ over de Nijmeegse politiek.

Vader vocht aan het oostfront

Daarvoor op donderdag 23 maart was de eerste bijeenkomst met Marcel Rözer en Steffie van Oord aan de gesprekstafel. Rözer is al decennia (sport)journalist, schreef diverse boeken, is podcastmaker en columnist bij de Gelderlander. Hij schreef onder meer over zijn Duitse vader die in de oorlog aan het Oostfront vocht. Het boek ging over erfschuld, schaamte, liefde en de lessen voor Rözer zelf. Schrijfster Van Oord bracht twee boeken over eeuwelingen uit en vertaalde zo de geschiedenis in mensverhalen. Ze schreef ook over liefde in oorlogstijd en de ouderen gevormd door twee wereldoorlogen. Troubadour Rop Romers zingt deze avond.

Bevrijdingsdag

Op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, zitten Eva Eikhout en Jeroen Lazeroms aan de gesprekstafel. Eikhout, geboren met korte armen en benen, laat zich nooit beperken door haar handicap. Ze denkt altijd in wat wel kan. Ze heeft een eigen mediabedrijf en was betrokken bij diverse tv-programma’s. Ze is presentatrice. Ze ging aan de slag met de vraag: “Ik met een baby kan dat wel?” en staat stil bij de vraag waarom veel mensen geen imperfectie kunnen accepteren. Lazeroms worstelde lang met een gokverslaving. Hij is nu rapper en pedagogisch medewerker. Hij zingt over zijn verslaving. Gokken zorgde ervoor dat hij als jongere de realiteit kon ontvluchten. Hij maakt de verslaving nu bespreekbaar via zijn songteksten en leert ons ook dat niemand zich voor de verslavingsvalkuil hoeft te schamen. Jeroen Lazeroms, bekend onder de artiestennaam Jeroen Antoini, zingt deze avond ook.

Bericht maart, aangevuld april 2023

menu