‘Nieuws van de Huurders Stichting Portaal Nijmegen’

“De sinds 1 augustus 2024 bestaande stichting HSPN is voortgekomen uit de huurdersbelangenvereniging de Klink. En staat voor de belangen van de mensen die een betaalbare huurwoning zoeken en voor de zittende huurders van een woning die zij via Portaal hebben verkregen.” Zo is te lezen in de eerste nieuwsbrief die de stichting in januari 2025 heeft verstuurd.

“Inmiddels denkt het bestuur actief mee bij verschillende grote renovatieprojecten en ondersteunt zij bewoners om een zogeheten bewonerscommissie op te richten. Een bewonerscommissie heeft vanuit de Overlegwet bepaalde rechten waar de verhuurder (in dit geval Portaal) rekening mee moet houden.” Is te lezen in de nieuwsbrief. De stichting vindt dat huurders een (te) hoge prijs betalen voor de plannen van de overheid om grote aantallen nieuwbouwwoningen te realiseren. En geeft een uitleg huuraanpassingen in deze nieuwsbrief. Omdat dit belangrijk is voor alle woninghuurders is het artikel hieronder afgedrukt.

Contactgegevens, HSPN, Graafseweg 274, kamer 209. 6532 ZV Nijmegen.

Telefoon maandag-, dinsdag- en donderdagmorgen of inspreken (024) 377 71 05 of het contactformulier op de website. www.hspn.nl

Bericht februari 2025

Huuraanpassing 2025

In 2024 bedroeg de gemiddelde huurverhoging 5,6 procent. Een forse verhoging die voor de meeste huurders van Portaal een bittere pil was. De huurdersorganisaties konden voor de bewoners van een woning met een slecht energielabel (E, F en G) gelukkig nog iets van dit percentage afkrijgen, maar minder was niet mogelijk!

De overheid wil de komende jaren ruim 300 duizend nieuwe woningen bouwen en hierover zijn met de woningcorporaties afspraken (Nationale Prestatieafspraken) gemaakt. Woningcorporaties krijgen hiervoor geld van de overheid, maar hebben tevens de huuropbrengsten nodig om nieuwbouw en verduurzaming van woningen te realiseren.

Voor 2025 was de hoop dat de lonen in 2024 niet al te fors zouden stijgen, want de huuraanpassing was, naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken, gekoppeld aan de gemiddelde stijging van de lonen – 0,5 procent. Uiteindelijk bleek de gemiddelde loonstijging 2024 6,6 procent te zijn, wat betekende dat de woningcorporaties 6,6% – 0,5% = 6,1 procent huurverhoging voor 2025 mochten vragen. Portaal wilde dan ook voor 2025 van de maximale verhoging uitgaan. De huurdersorganisaties (waaronder HSPN) stelden dat 3 procent huurverhoging het maximale percentage kon zijn. Een hoger percentage dan 3 procent vonden de huurdersorganisaties niet meer uitlegbaar aan hun achterbannen. Tijdens het laatste overleg over de Nationale Prestatie Afspraken (de zogeheten Woontop) in december 2024 is afgesproken dat de huren voor sociale woningen met maximaal 4,5 procent mogen worden verhoogd. De huren van zogeheten midden-huurwoningen mogen met 7,7 procent omhoog. 

De huurdersorganisaties en de woonbond vinden deze percentages veel te hoog. In twee jaar tijd huurverhogingen van 10 procent en meer is onverantwoord en brengt veel huurders in financiële problemen. De regering Schoof (VVD, PVV, NSC en BBB) is niet bereid om meer geld voor de nieuwbouwplannen beschikbaar te stellen. De woningcorporaties zeggen dat zij in financiële problemen komen, wanneer zij niet de maximale huurverhoging vragen. De huurdersorganisaties van Portaal beraden zich op protestacties om meer aandacht voor de huurders te krijgen. (Wordt vervolgd.)

Tekst: Huurders Stichting Portaal Nijmegen

menu