‘Nieuwjaarsborrel Wijkmakerij’

Woensdag 24 januari heeft de Wijkmakerij een nieuwjaarsborrel en eerste bijeenkomst voor 2024. Het afgelopen jaar zijn de eerste projecten opgestart. Op 24 januari wordt er ook samen teruggekeken op het afgelopen jaar én zal er vooruit gekeken worden en getoost op het nieuw jaar.

Een van de nieuwe projecten is de Workshop Fermenteren

Angela van de Mast organiseert in januari weer twee workshops fermenteren op de dinsdagen 23 en 30 januari van 11.00 tot 13.00 uur. Je leert over het inmaken en fermenteren van verse biologische groenten. De kosten zijn 20 euro inclusief groenten, kruiden en potjes. Locatie volgt na aanmelding.

Herbies & More

Op burendag, zaterdag 23 september is in de 40e straat Tolhuis Herbies & More gelanceerd. In dit project wordt de buurt uitgenodigd om vanuit zijn eigen tuin eetbare kruiden, fruit en noten te delen met de buren. Vanuit Herbies & More zijn de eerste plantenstekers uitgedeeld waarmee je kenbaar kunt maken welke kruiden, bessen en bomen gedeeld kunnen worden met de buren.

Manuela Hermsen nam het initiatief voor Herbies & More dat een beetje grote broer lijkt te zijn van de plantenruilkast bij haar in de voortuin van Tolhuis 40-52. Stekkie Swap heeft ze het genoemd, stekkies ruilen is het hoofddoel. De spelregels zijn een gelijkwaardige ruil, niet meer dan twee dezelfde stekjes en het plantje/stekje van naam voorzien. Manuela is bekend van haar pakketservicepunt, hier kun je pakjes ophalen, versturen en retourneren.

Verder de wijk in

Bij Herbies & More wordt iedereen in de buurt uitgenodigd mee te doen. Deze start op burendag werd met appeltaart door woningcorporatie Woonwaarts extra ondersteund. WijkMakerij Dukenburg wil deze projecten verbinden en ondersteunen. In het voorjaar van 2024 is een grotere uitrol gepland van Herbies & More. Zo wil de groep gaan kijken of er ook mogelijkheden zijn om in buurtplantsoenen meer eetbaar groen te plaatsen en of er een plukroute gemaakt kan worden. De toekomstgedachte is uiteindelijk aan te sluiten aan de plukroute in Meijhorst die er nu maar pover bij ligt.

Peperkwekerij

Op burendag vonden alle aanwezigen het, naast een gezellige middag, ook een mooi voorbeeld hoe je samen vrij eenvoudig een buurtproject kunt opzetten. De gemeente Nijmegen en tuincentrum Lindenholt aan de Sint Agnetenweg ondersteunden dit project. Tegen inlevering van de kortingsbon op de flyer van de wijkmakerij geeft tuincentrum Lindenholt 20 procent korting op eetbare planten en zaden. Ook de buurman van Manuela, Benny is enthousiast geworden. Hij heeft in zijn achtertuin een prachtige mini-peperkwekerij gemaakt en deelt de opbrengst met zijn buren. Het lijkt hem leuk in het voorjaar ook aan de slag te gaan in het plantsoen in de wijk.

Wil je meedoen met Herbies & More om in het voorjaar van 2024 verder uit te groeien en om ook een plantensteker bestellen? Stuur even een mailtje naar hallo@wijkmakerijdukenburg.nl Dan krijg je een plantensteker en de flyer met de kortingsbon.

Iedereen is van harte welkom op de nieuwjaarsborrel.

Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33. 24 januari van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

Bericht januari 2024

menu