‘Nieuwe programmamaker van Bibliotheek’

“Ik wil dat de bieb van betekenis is voor alle inwoners van Dukenburg”

Petra Kooistra is eind 2022 bij de Bibliotheek Gelderland Zuid begonnen als programmamaker van Bibliotheek Zwanenveld. Ze wil van de bieb een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Ze zoekt hiervoor naar samenwerkingspartners in de wijk en is benieuwd waar inwoners behoefte aan hebben. In dit interview vertelt ze meer over zichzelf en haar werk.

Petra is 48 jaar, moeder van een zoon van 14 en woon in Elst. Hiervoor heeft ze al 20 jaar gewerkt als programmamaker voor diverse musea. Na al die museumjaren was ze toe aan een nieuwe omgeving en dat is de bibliotheek geworden. Een prachtige werkplek!

Hoe ga je te werk als programmamaker van de bibliotheek?

De bieb is al lang geen plek meer waar je alleen boeken leent. Ik ben aan het meekijken met de verschillende activiteiten die al lopen, zoals de Taalcafés en de digitale cursussen die we aanbieden. Deze activiteiten draaien allemaal dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers, die ik allemaal wil leren kennen. En ik overleg veel met de klantadviseurs die al jaren werken in de bibliotheek in Zwanenveld. Zij kennen de wijk en de bezoekers en weten waar kansen en behoeftes liggen. Ik ben nu een activiteitenplan voor 2023 aan het ontwikkelen. Met mijn ervaring vanuit mijn vorige baan zie ik veel mogelijkheden voor mooie programma’s in de bieb.

Met welke partijen in de wijk wil je contact leggen om eventueel samen te werken?

Ik moet de wijk nog echt leren kennen.

 

 In ieder geval heb ik al veel contact met Bindkracht10, zij zijn een belangrijke partner in het sociaal domein. Ook met het winkelcentrum wil ik graag samenwerken en kijken op welk gebied we elkaar kunnen versterken. En de scholen natuurlijk, ik ben benieuwd welke kansen zij zien om meer kinderen naar de bieb te halen om deel te nemen aan activiteiten. Maar er zijn vast nog meer organisaties die de moeite waard zijn om te leren kennen en mee samen te werken, daar hoop ik de komende tijd achter te komen.

Welke nieuwe activiteiten staan er komend jaar op de planning?

Al best veel, na het Chinees Nieuwjaar in januari krijgt de bibliotheek veel leuke activiteiten. In samenwerking met het Huis van Compassie organiseren we een serie ‘Nijmegen in Dialoog’, waarbij inwoners uit de wijk met elkaar in gesprek gaan over een bepaald onderwerp. Op 5 mei willen we bijvoorbeeld een Vrijheidsontbijt organiseren. Ook zou ik graag rond 1 juli aandacht besteden aan Keti Koti en de afschaffing van de slavernij, er zijn veel goeie (kinder)boeken over dit onderwerp die we hiervoor als aanleiding kunnen nemen.

Sinds januari is het infopunt voor het Openbaar Vervoer (OV) geopend. Iedere derde dinsdag van de maand kunnen mensen van 11.00 tot 12.30 uur in Bibliotheek Zwanenveld terecht met vragen over het OV. De ‘OV-ambassadeurs’ geven advies op maat, bijvoorbeeld over hoe je de OV-chipkaart kunt opladen. 

De bibliotheek is een plek waar je elkaar kunt ontmoeten, van elkaar kunt leren en waar je verhalen kunt delen. Dat gaat het beste in samenwerking met de inwoners en andere organisaties uit de wijk. Hiervoor een oproep; mocht je een idee hebben voor een goed programma, neem dan vooral contact op zodat we het kunnen bespreken en onderzoeken.

Petra is bereiken via pkooistra@obgz.nl.

Bericht maart 2023

menu