De gemeente Nijmegen kent een digitale Nieuwsbrief waarop bewoners zich kunnen ‘abonneren’. Heel fijn om op die manier te vernemen wat er allemaal in de stad en in de buurt gebeurt. Nu er in ons stadsdeel al gesproken wordt over de nieuwbouw NDW* als voortuin van Dukenburg, is het wel aardig om af en toe het speciale nieuwsbriefonderwerp ‘archeologische vondsten’ aan te stippen. Zoals Dukenburgers ongetwijfeld gezien hebben, is er vóór het oude archeologische depot een mooi modern onderdak gebouwd om te komen tot het grootste archeo-depot van ons land.
De nieuwbouw ligt dichtbij de doorgaande NDW en dat roept de vraag op of het geheel misschien een extra functie krijgt als ‘museum’. De medewerkers hebben uiteraard hun conserverende focus liggen op alles wat de Gelderse bodem prijsgaf en -geeft. Zij zullen in de totale behuizing vooral toepasselijke zorg blijven dragen voor deze bodemschatten. Het nieuwe grote depot wordt immers al een schatkamer genoemd.
Pronkstukken en waardevolle overblijfselen worden altijd al voor belangstellenden tentoongesteld in diverse musea. Dat zal niet veranderen. Het depot liet de redactie weten: “Wij hopen te kunnen starten met de verhuizing van de kantoorinrichting in november. In december of januari volgt dan de collectie.”
Overigens heeft Dukenburg zelf een bescheiden vaste uitstalling van wat hier rondom Huize Duckenburg aan artefacten werd aangetroffen, aangevuld met ander informatief materiaal. In wijkcentrum Dukenburg/ Meijhorst staat op de grens van het ‘café’-gedeelte en het Atrium een vitrinekast met deze historisch waardevolle vondsten. In de vide op de etage schuin erboven is een schildering te bewonderen van de orangerie (tapasrestaurant Zusje), het grootste tastbare restant van het verdwenen landhuis. Onlangs is vlakbij de glazen vitrinekast op de begane grond een bijzonder meubel geplaatst: een staaltje prachtig houtsnijwerk, afkomstig uit een Nijmeegs kerkgebouw.
*Nieuwe Dukenburgseweg, nieuwbouw van flatwoningen én bedrijven.
Bericht november 2024