‘Natuurinclusieve landbouw op de Eikenhorst’

In Gelderland bestaat sinds enkele jaren het Platform Natuurinclusieve landbouw. Een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu Gelderland, een samenwerkingsorganisatie van natuur- en milieugroepen in onze provincie en particulieren, onder wie boeren. Zij zetten zich samen in voor een aantrekkelijk landschap, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Een van de boeren in onze regio die hiermee actief aan de slag is gegaan is Edwin Sengers van boerderij de Eikenhorst, vlakbij ons stadsdeel Dukenburg. De provincie Gelderland is een van de deelnemers aan het platform. Onlangs waren leden van Provinciale Staten van Gelderland bij hem op bezoek, en uw verslaggever was erbij.

Bekend bij Dukenburgers

Bij veel Dukenburgers zal de Eikenhorst vooral bekend zijn van het theehuis, waar je lekker kunt eten en drinken als onderbreking van een wandeling door de Hatertse Vennen en de Berendonck. Zijn familie (Edwin, zijn vrouw en kinderen en personeel) ontvangen er nu zo’n 30.000 mensen per jaar. Mede door het contact met de burgers uit stad en ommelanden heeft hij geleerd verder te kijken dan het melkveebedrijf dat hij heeft tussen de A73 en het Wijchens Ven.

Vier kilometer heggen

De Statenleden gingen na een inleiding samen met hem per huifkar naar zijn nieuwste project. Dat is de 40 hectare landbouwgrond dat hij heeft kunnen pachten van de Stichting Oud Burgeren Gasthuis in Niftrik. Samen met deze stichting, Collectief Rivierenland en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft hij een plan gemaakt voor het herinrichten van dit gebied met als doel natuur en landschap een impuls te geven, maar waar ook ruimte is voor landbouw. ‘’We zijn gestart met het planten van vier kilometer heggen en hagen’’, vertelt hij. Deze aanplant biedt beschutting en voedsel voor de akkervogel en het wild. Een deel van de percelen zijn ingezaaid met kruidenrijk gras en daar hebben afgelopen zomer de droge koeien en pinken gegraasd. ‘’Kan niet wachten dat het zover is’’, voegt hij eraan toe. Dit project draagt direct bij aan kringlooplandbouw en biodiversiteit op zijn bedrijf. ‘’Het is natuurlijk afwachten hoe het uitpakt met de teelt van de winter – en zomertarwe op deze gronden. Dat geldt ook voor de veldbonen. Dit hebben dit jaar natte voeten gehaald. Met de teelt van deze gewassen hoopt hij de kringloop sluitend te maken en volledig zelfvoorzienend te worden, waardoor hij geen krachtvoer meer hoeft aan te kopen.

Bloemmengsel gezaaid

Binnen het herinrichtingsplan heeft hij een stukje grond gereserveerd voor de burgers in zijn omgeving. Hij heeft daar bloemrijke akkermengsels gezaaid. Dit is niet alleen goed voor bijen, insecten en vlinders, maar kleurt bovendien het landschap. Edwin zaait niet zomaar bloemen, maar heeft hier een mooi initiatief aan gekoppeld, namelijk ‘Bloemetje van de Boer’. Burgers kunnen hier een bijdrage aan leveren door mee te betalen en ‘vriend’ te worden van de De Eikenhorst. Daarvoor kunnen ze in de zomer deelnemen aan een open dag op het bedrijf en mogen ze vervolgens een mooie bos bloemen plukken in het veld. Een deel van dat geld komt weer ten goede aan de ouderen uit het dorp. Zij krijgen een dagje uit op ‘De Eikenhorst’. “Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk burgers kennis te laten maken met de landbouw en hoop ik dat consumenten meer waardering krijgen voor het telen van voedsel en alles wat daarbij komt kijken”, zegt hij. Bovendien vindt Edwin dit leuk om te doen, en is waardering volgens hem niet altijd alleen in geld uit te drukken. “Het is toch prachtig als we de ouderen een dagje kunnen laten genieten bij ons op het erf”, zegt hij op de website van het Platform Natuurinclusieve Landbouw.

De Eikenhorst. Staddijk 1 Wijchen. Telefoon: 024 641 8922. www.eikenhorstwijchen.nl

Bericht oktober 2024

 

menu