‘Na de zomer weer cursussen’

Burgerhulpverleners die bij een hartstilstand gaan reanimeren maken vaak het verschil tussen leven en dood. Voldoende hulpverleners in de wijken zijn cruciaal en die mogen er meer zijn. Dukenburg en Lindenholt stonden en staat er met het aantal hulpverleners goed voor maar er is toch terugloop. Door ouderdom, verhuizen en gezondheidsproblemen zijn er mensen afgehaakt. Daarom gaat de stichting ‘AED Dukenburg’ weer (gratis*) cursussen organiseren.

Nu aanmelden om straks aan de gratis cursus mee te kunnen doen!

Wil je ook burgerhulpverlener worden? De stichting AED Dukenburg gaat na de zomer weer basiscursussen geven. Deze zijn gratis voor bewoners van Dukenburg en Lindenholt*.

Aanmelden kan via de website www.aeddukenburg.nl onder cursussen > aanmelden.

Pas wanneer er voldoende aanmeldingen zijn krijgt men een oproep waarin men kan kiezen uit meerdere avonden. Tot nu toe zijn er nog te weinig aanmeldingen binnen voor nieuwe cursussen maar dat begint te komen.

De cursus wordt gegeven op één avond en duurt ongeveer 2,5 uur. Voor bewoners van Dukenburg en Lindenholt bieden we de cursus gratis aan. De cursussen worden gegeven door NRR (Nederlandse Reanimatie Raad) gecertificeerde instructeurs.

Ook de techniek staat niet stil

Maandag 18 maart 2024 waren de Nijmeegse AED-stichtingen door cardioloog Marc Brouwer uitgenodigd op een ‘denk’-avond over een nieuw detectiesysteem om een hartstilstand te melden. In dit geval een polsbandje dat de hartslag meet en dus ook of er geen hartslag is. Het bandje moet dan automatisch een melding geven aan het landelijk oproepsysteem ‘HartslagNu’.

Maar hoe zal dat in de praktijk zijn? Komen er meer foutmeldingen en daarmee onnodige ambulanceritten? Hoe zeker is de locatiebepaling? Voor wie is het bandje bedoeld? Allemaal vragen waar nog geen of maar vaag antwoorden op zijn. Interessante vragen en ideeën die naar voren kwamen. Ook de betaalbaarheid, is het straks voor de beter gestelde in de maatschappij?

Het bandje is er, de techniek is er maar of het straks grootschalig gebruikt gaat worden voor dit doel is vooralsnog ongewis.

En hoe dan ook, bij een melding zullen toch burgerhulpverleners op pad moeten. Drukken, drukken, drukken geeft Marc Brouwer aan. En hoe sneller men begint, hoe meer kans om een leven te redden…

*De cursussen zijn gratis voor bewoners die in de volgende postcodegebieden wonen: 6536, 6537, 6538, 6545 en 6546.

Bericht mei 2024

menu