‘Molens kijken’

Zomer tip

Mooi weer maar vooral wind. Als dat er is draaien de molens. Er zijn diverse molens te bezichtigen rond Nijmegen. Leuke uitstapjes waar mooie wandelingen bij in te plannen zijn. De Hernense Molen zoals de gele route van het ‘Geldersch Landschap & Kasteelen’. Twee kilometer door het Hernense Bos en langs het Hernense Ven. Of Ravenstein (scrol omlaag) waar een bezoek aan de stellingmolen te koppelen is aan een drie kilometer lange ANWB-wandelroute door het vestingstadje. Start Bleek 4, aan het grote parkeerterrein.

Hernen

We bezochten de Hernense molen, te vinden aan de Molenhoek 3 in Hernen. Op alle zaterdagen is de molen geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Info: 06-1313 1528. Vaak draait de molen ook maar dat laatste is wel afhankelijk waar de wind vandaan komt. Bij de Hernense molen houden vaak de omringende bossen de wind tegen. Als de molen te bezichtigen is, hangt de blauwe molenaarsvlag aan de kap van de molen.

Floris was hier en er is een geweldige molenaar, 89 jaar oud en 40 jaar molenaar en een fijne verteller over de ‘Beltmolen’. Deze in 1745 gebouwde molen is een beltkorenmolen. Belt staat voor de bult waar de molen op staat.

Hier werden opnames gemaakt voor de serie Floris.

Op zondag 10 september weer een ‘Molendag’, de molen is dan open van 11.00 tot 16.00 uur. Je bent dan welkom voor een rondleiding en een kopje koffie of thee. Voor de kinderen is er limonade en kunnen zij ook zelf wat graan malen.

Ravenstein

Dan naar Ravenstein, hier staat een molen die al van verre te zien is. Het is de stellingmolen ‘Nijverheid’. Door zijn hoogte vrij voor wind van alle kanten. Elke zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur is de molen geopend. Molensingel 6 in Ravenstein. Info: 06-557 08153. Parkeer de auto aan de rand van Ravenstein en wandel door het vestingstadje. Maar met fiets is Ravenstein ook goed te bezoeken en in het zomerseizoen kun je dan gebruik maken van het voet- fietsveer over de Maas.

Deze hoge stenen korenmolen met een houten omloop (stelling) werd in 1857 gebouwd ter vervanging van een standerdmolen waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de Middeleeuwen.

Als de molen werkt wordt er gemalen en mooi is te zien hoe de molenstenen aangedreven worden. Op De Nijverheid wordt spelt gemalen en verkocht. En dat is een sensationele ervaring hoe meer wind, hoe meer de hele molen dreunt, kraakt en huilt. Dat doet hij al meer dan 150 jaar, met plezier…

Wandelroute bij de Hernense molen.

Bericht juli 2023

menu