StAAD Themamiddag, vrijdag 23 september.
Met de capitulatie van Japan kwam op 15 augustus 1945 een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog. Gedurende die oorlog was toenmalig Nederlands-Indië bezet door Japan en waren veel Nederlanders geïnterneerd in zogenaamde Jappenkampen.
Urenlang in de brandendezon de keizer groeten…
Mevrouw Paula Cremers was een van die geïnterneerden.
Paula is in 1936 geboren in Pladju Sumatra, het voormalig Nederlands Indië. Haar vader werkte bij de Bataafse Petroleum Maatschappij, nu Shell. In 1940-1941 woonde het gezin in Californië. Haar vader werd overgeplaatst, zoals dat vaak gebeurde bij Shell. Haar moeder, zusje en zij vertrokken naar Bandung Java. Haar vader zou hen nareizen.
Drie dagen na aankomst vielen de Japanners Nederlands-Indië binnen op zoek naar grondstoffen voor hun oorlogsmaterieel. De Japanners dreven de vrouwen en kinderen de concentratiekampen in.
Vijfjarig meisje
Paula kwam als vijfjarig meisje samen met haar zusje en moeder onder erbarmelijke omstandigheden in een vrouwenkamp. Ze sliep jarenlang met duizenden vrouwen en kinderen tussen de ratten. Ze had geen eten, ’s nachts geen water en het was pikkedonker. Wanneer er weer iets gebeurt was wat de kampleiding niet beviel moesten ze urenlang in de brandende zon groeten naar een foto van de Japanse keizer en de Japanse vlag.
Het verblijf in het Japanse kamp heeft veel indruk op haar gemaakt. Ze heeft haar verhaal al in meer dan 2.000 basisscholen vertelt. In een boeiende presentatie vertelt zij haar verhaal nogmaals in wijkcentrum Dukenburg.
Deze presentatie wordt gehouden op vrijdag 23 september van 14.00 tot 16.00 uur in de grote zaal van Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39. Inloop 13.30 uur.
Bericht september 2022