Marije 2020-5

‘Goede keuzes maken’

We hebben het Pinksterweekend achter de rug. Meestal is dat een weekend om er op uit te gaan. Dit is wel een heel bijzonder jaar. Ondertussen mag er steeds wat meer van de overheid. Ik zie veel mensen buiten sporten in Dukenburg en de Overasseltse en Hatertse Vennen. Het wordt weer drukker op straat. Ook in de Ontmoetingskerk maken we voorzichtig plannen voor de zomer.

Het is belangrijk in deze tijd om steeds bewust eigen keuzes te maken. Samen sporten mag weer, maar lukt het ook om een veilige afstand te houden? Je wilt je ouders, grootouders of vrienden bezoeken, maar ze niet ziek maken. Of je wilt weer eens naar de Berendonck, maar hoe druk is het daar? We krijgen natuurlijk goede raad van de overheid en het RIVM, maar er blijven veel persoonlijke keuzes over om te maken. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik vind het soms best moeilijk. Want niet alleen onze veiligheid is belangrijk, maar ook onze vrijheid en behoefte aan contact.

Ik denk dat twee dingen kunnen helpen, namelijk intuïtie en inspiratie. Het is allebei wat ongrijpbaar. Alsof het zomaar aan komt waaien. Intuïtie die je ingeeft waar je goed aan doet. En inspiratie, ideeën die zomaar in je opkomen. Inspiratie kan helpen om creatieve oplossingen te vinden. Zo zag ik bij het jeugdjournaal een opa en een kleinzoon die een grote bak met water en zeep hadden neergezet in de tuin met daarboven in het midden een plexiglas scherm. Zo konden ze in het zeepsop veilig elkaars handen vasthouden.

Met Pinksteren denken Christenen eraan dat iets van God door mensen heen kan waaien en ons helpt om het goede te doen. Of je nu gelooft dat je goede ideeën je eigen intuïtie en inspiratie zijn of dat ze van God komen, het is vooral belangrijk om erop te vertrouwen. Volg je hart. En sta open voor de goede dingen die soms zomaar komen aanwaaien.

Marije Klijnsma

Kerkelijk werker Protestantse Gemeente Nijmegen

menu