‘Kunstmarkt in alle vormen’

Het is lente. Langzamerhand begint alles weer te groeien en bloeien en wordt iedereen wakker uit zijn of haar winterslaap. Het Creatief Centrum Nijmegen Zuid is een plek in Nijmegen waar je niet aan je winterslaap toe komt, maar waar, ook in de winter, hobby’s tot bloei komen. En dat laat men dan in de lente zien aan het grote publiek.

De ‘Kunstmarkt’ op zondag 4 juni is weer zo’n moment van tentoonstelling. In en om het Creatief Centrum worden op die datum workshops en een kunstmarkt georganiseerd waar veel verschillende soorten zelfgemaakte kunstwerken in alle vormen te zien én te koop zijn.

Bezoekers kunnen genieten van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, keramiek en nog veel meer. Daarnaast zullen er vele unieke handgemaakte sieraden, kleding en accessoires beschikbaar zijn. Of je nu op zoek bent naar een origineel cadeau of gewoon iets moois voor jezelf, je vindt het hier zeker.

Tweede Kunstmarkt

“Wij doen dit nu voor het tweede jaar” aldus Johan Bulk, beheerder van het Centrum, “en vorig jaar was het een groot succes. Het is ook heel grappig om te zien hoe bewoners van Dukenburg door de markt ineens van het bestaan van het Creatief Centrum op de hoogte raken, terwijl ze er, bij wijze van spreken, al jaren naast wonen. De kunstmarkt helpt dus echt met onze naamsbekendheid. Je ziet ook veel bezoekers van de markt terugkomen om later deelnemer te worden.”

 Voor de kosten hoeft men dat niet te laten. Voor 85 euro kun je een heel jaar lang twee keer per week terecht op het Creatief Centrum om je hobby uit te oefenen. Je komt dan in je eigen groep op een vast tijdstip en mag gebruik maken van alle aanwezige gereedschap voor jouw hobby. En er lopen begeleiders rond die je kunnen helpen als je eens met een probleempje zit. Soms, bijvoorbeeld bij het edelsmeden, schaf je zelf de grondstoffen aan waarmee je werkt, bij andere hobby’s weer niet.
Als de kosten toch te hoog voor je zijn, kun je via de gemeente Nijmegen in aanmerking komen voor de zogenaamde Meedoen-regeling die de kosten dekt.

Kunstmarkt op 4 juni

 “En vergeet niet: heel belangrijk is ook het sociale aspect”, volgens Johan, “als je je inschrijft voor een hobby word je opgenomen in een groepje met dezelfde hobby. Zo leer je van elkaar en het is eigenlijk altijd ook hartstikke gezellig. Ook tijdens de koffiepauze. Iedereen is welkom en iedereen komt hier ook, welke gezindte, wel of geen handicap, migratieachtergrond of niet, of welke sociale klasse dan ook, we hebben ze hier.”

Johan heeft er zin in: “We gaan de 4e juni tweemaal zoveel kramen neerzetten als vorig jaar met allemaal objecten en unieke zaken die door de deelnemers zijn gemaakt. En daarnaast nog wat snuisterijen die wellicht leuk zijn om te kopen en die voor ons weer een extraatje opleveren voor de kas van het Centrum.”
Hobbyisten en begeleiders zullen op 4 juni ook hun passie voor handwerken en creativiteit delen door middel van workshops en demonstraties. Bezoekers kunnen zelf deelnemen aan die workshops over het maken van sieraden, speksteen bewerken, glas in lood maken, patchwork, het maken van papieren bloemen en nog veel meer. Er is voor elk wat wils en er zijn tal van mogelijkheden om je eigen creatieve vaardigheden te ontwikkelen. “Je kunt nu al intekenen voor zo’n workshop via onze website, maar je kunt dat ook ter plekke doen, tenminste als de workshop dan niet al vol zit”, zegt Johan.

Ook lekkernijen

Naast de vele kunstwerken en handgemaakte producten zijn er natuurlijk ook kraampjes met lokale lekkernijen en drankjes. Je kunt als bezoeker genieten van heerlijke koffie en gebak, of van een verfrissend drankje terwijl je de kunstwerken aan het bekijken bent.

De kunst- en hobbymarkt op zondag 4 juni is een leuke kans om de lokale creatieve gemeenschap te ondersteunen en te ontdekken wat er allemaal te doen is in Dukenburg en omliggende stadsdelen op het gebied van kunst en creativiteit. Of je nu een creatieve geest bent of gewoon geïnteresseerd bent in kunst en handwerk, deze markt is zeker een bezoekje waard. Op 4 juni van 11.00 tot 18.00 uur, Tolhuis 44-44. Om 11.00 uur beginnen de workshops, om 13.00 uur de eigenlijke kunstmarkt.

En je kunt natuurlijk altijd binnenlopen bij het Creatief Centrum om eens een middag te kijken en mee te doen bij de hobby van jouw keuze. Meld je dan wel even van tevoren aan op telefoonnummer 024-345 21 13.

Alle informatie is overigens terug te vinden op www.ccnz.nl

Bericht mei 2023

menu