‘Klaar voor de toekomst?’

Op bezoek in woongebouw De Zwaan, Zwanenveld 56e straat, liep men een jaar geleden nog door een beetje oubollige binnenstraatjes met grijs metselwerk en slechte verlichting naar de inpandige voordeuren.

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de woongebouwen De Zwaan en Bloemberg in Zwanenveld. De buitenwacht zag steigers en bouwkranen en mopperde over door werkzaamheden ingenomen parkeerplaatsen. Maar als je nu op bezoek gaat in De Zwaan loop je door fris heldere binnenstraten met goede verlichting die oplicht wanneer je er langsloopt. In de appartementen zijn waar nodig douche en toilet vernieuwd, maar wat het meest opvalt zijn de nieuwe kozijnen met driedubbel glas. Met zware kunststof deuren en ramen zorgen die voor een hoge isolatiewaarde. De buitenkant is gehuld in nieuwe isolatie en beplating die met een zacht gele kleur een moderne uitstraling geven. Gebouw Bloemberg, Zwanenveld 54e straat, is anders van opbouw, geen binnenstraatjes maar galerijwoningen met een eigen verwarmingsketel.

Overlast

De bewoners hebben zeker overlast gehad. Maar hoe ervaren ze het nu de werkzaamheden klaar zijn? Komend op de bovenste verdieping in De Zwaan vertelt men het duidelijk: ‘We hebben vooral veel herrie gehad, maar verder was het goed te doen.

Weet je, het moet toch gebeuren.’ Het goed afstellen van de zware deuren en ramen gaf hier en daar wat problemen. ‘Mijn balkondeur sloot niet helemaal goed, liep aan. En nu is de buitenste ruit gesprongen’, vertelt bewoner Theo. “Nu alles is opgeleverd en de bouwmensen weg zijn, moet er gemeld worden bij het klantcontactcentrum van Portaal. Dat betekent veel schakels en het duurt langer voor de juiste persoon of bedrijf komt repareren.” Wel is men ervan overtuigd dat de dingen die er nog zijn opgelost zullen worden. De warme dagen van afgelopen zomer zorgden voor warmte in huis die, zo leek het erop, slecht weer uit huis te krijgen was. ‘Dat heb je nou met zo’n goede isolatie.’ In De Zwaan zou dat, met zijn binnenstraten, meer zijn. “Kijk, de zon staat op die ramen in de gang en dat warmt de boel ook op.” Voor verwarmen betalen bewoners van De Zwaan nu nog hoge voorschotbedragen voor hun stookkosten, de verwachting is dat die aanzienlijk zullen dalen. ‘Zeker, ik heb aanmerkelijk minder gestookt’, vertelt Theo. De jaarafrekening, die voor velen pas begin 2020 komt, zal duidelijkheid geven. Vragen over de komst van stadsverwarming in hun complex worden weggewuifd, eerst zien dan geloven …

Bericht september 2019

menu