Joska 2018-9

‘Kerst vieren’

Het kerstfeest vierden de eerste Dukenburgers in een stal. Voor de kerstgroep had men genoeg aan Maria, Jozef en het kerstkind. Die stal van boerderij Meijhorst brandde af en binnenkort zal ook het woonhuis waar de zusters gastvrij koffie schonken na de mis gesloopt zijn.
Straks staat er een supermarkt waar je alles voor een sfeervolle kerst kunt kopen. Voor wie weinig koopkracht heeft, is deze feestmaand geen feest. Met zoveel glitter en onbetaalbare luxe binnen handbereik laat geldgebrek zich extra hard voelen.
Wie geluk heeft, krijgt deze dagen wat extra’s toegestopt. Wie nog wat energie heeft, kan met gratis acties ook zelf nog wat extra’s bij elkaar sprokkelen. Mensen geven in deze kersttijd immers vaak geld, een gezellige middag of aandacht.

Het is mooi om te zien dat Kerstmis nog steeds het beste in mensen naar boven haalt. Dat er engelen zijn die vrede en licht brengen, herders die samen op hoop van zegen op pad durven gaan, koningen die alle mogelijke moeite doen om geschenken bij het kind te krijgen dat het echt nodig heeft.
Tijdens de stille heilige nacht van kerstavond zal er in de Ontmoetingskerk over gezongen worden: Soms breekt uw Licht in mensen door, onstuitbaar, zoals een kind geboren wordt.
Het kerstverhaal loopt verder door dan de kerstdagen, zelfs verder dan Oud en Nieuw. Als het gewone harde leven weer begint, op 6 januari, staan de drie koningen op de stoep. Zij geven dan pas hun geschenken.

Wat zou het mooi zijn als we hun voorbeeld volgen en ieder dus zich ook in 2019 van zijn beste kant laat zien!

Pastor Joska van der Meer

menu