‘Kasteel Hernen’

Zomer tip

Op ongeveer tien fietskilometers afstand van Dukenburg ligt Kasteel Hernen. Dit veertiende-eeuws kasteel ligt op de rand van het dorp Hernen. In 1350 waarschijnlijk alleen bestaand uit een woontoren en in de loop van de tijd uitgebouwd van een burcht naar een woonkasteel.

De grote woontoren is in de 18e eeuw ingestort maar omdat het verder nooit is belegerd en er nooit om is gevochten zijn veel van de gebouwen bewaard gebleven. In 1883 kocht de familie Den Tex dit middeleeuwse kasteel. In 1940 werd de stichting vrienden van de ‘Geldersche Kasteelen’ opgericht, speciaal voor dit kasteel en schonk de familie het aan deze stichting. Inmiddels heeft de opvolger, de stichting ‘Geldersch Landschap & Kasteelen’ zeven kastelen en landhuizen in beheer.

Rondwandeling met de sprekende lantaarn

Overdekte weergang

Dit middeleeuwse kasteel heeft voor Nederland unieke overdekte weergangen. De weergang achter de kantelen is hier dus van een dak voorzien. Je loopt er overheen met de rondgang die je zelfstadig kan doen door het kasteel. Je wordt rondgeleid door een pratende lantaarn die je meekrijgt en die op merktekens gericht moet worden waarna je gesproken uitleg krijgt over de ruimte waar je staat. Er zijn twee routes te volgen een kinderroute waarvoor je de ‘muis’ volgt en een normale route met meer cultuurhistorische uitleg.

Instorten van de toren

In de rondgang kom je op de zolder en hier is een goed uitgevoerde presentatie over de geschiedenis van het kasteel, zijn bewoners en de verdwenen (ingestorte) toren. Met projecties op een maquette en geluidseffecten zeer geslaagd voor jong en oud. Na deze presentatie daal je helemaal af naar de kelder. Je komt in de keuken en kunt een kijkje nemen in de kerker. Verder kun je ‘het gemak’ bezoeken dat te vinden is op de hoek tussen twee weergangen.=

Op de entree verdieping is er ook nog een doe ruimte met opdrachten hoofdzakelijk jonge bezoekers. De papa’s en mama’s kunnen hier hun ‘verklede’ kinderen op de foto zetten. Als je de vragen goed beantwoord krijg je de schatkist open…

Op pad met de boswachter

In de directe omgeving liggen mooie bossen en lanen, graslanden, oude rivierlopen en een molen. Daar is veel over te vertellen. Voor een klein bedrag neemt de boswachter je mee rond het kasteel. Dat kan bijvoorbeeld op de woensdagen in de zomer. Onderweg vertelt hij/zij over van alles wat je tegenkomt. Voor kinderen zijn er opdrachten en vragen waarmee van alles te ontdekken is. Ook bezoek je met de boswachter de kasteeltuin met oude fruitbomen. Volg de website voor meer kinderactiviteiten.

Eind jaren zestig werd onder anderen op dit kasteel de televisieserie ‘Floris’ opgenomen. Ook bij de Hernense molen waren filmopnames.

Kasteel Hernen is geopend van 13.00 tot 17.00 uur op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag.

Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen.

www.glk.nl/hernen/kasteel-hernen

 

Bericht augustus 2023

menu